Kamer heeft zorgen over veiligheid

De Tweede Kamer praat deze week over de missie naar Mali. Eén fout zal ze nu vermijden: de 'gekmakende' bemoeienis met militaire zaken.

DEN HAAG - De Tweede Kamer is bezorgd over de veiligheid van Nederlandse commando's die vanaf het voorjaar van 2014 inlichtingen gaan verzamelen in Noord-Mali. 'Hoeveel risico lopen zij? Is er voldoende luchtsteun? Zijn er voldoende transporthelikopters om hen te vervoeren of moeten ze honderden kilometers lopen?', zo luiden de voornaamste zorgen die leven bij zowel oppositie als coalitie. De Kamerleden voelen zich gesteund door defensiedeskundigen.


'Het gebrek aan transporthelikopters is inderdaad een probleem, omdat dit het gebied beperkt waarin de Nederlandse special forces kunnen opereren', stelden Kees Homan van Clingendael en Rob de Wijk van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) onlangs al tijdens een hoorzitting in de Kamer. 'De missie is doenbaar, maar niet zonder risico', zegt De Wijk. De grootste bedreiging ziet hij in een hergroepering van jihadistische groeperingen die de militairen aanvallen, 'zoals dat ook in Afghanistan is gebeurd'. Hij noemt die kans reëel.


Volgens het kabinet hoeven er geen eigen transporthelikopters mee. 'Onze inschatting is dat het goed in VN-verband te organiseren is', zegt premier Rutte. 'Het was mooi geweest als ze er waren, maar ze zijn niet nodig', zegt ook generaal Tom Middendorp, de hoogste militair van Nederland. Het belangrijkste voor hem is de medische evacuatie door de lucht en die is naar zijn mening goed geregeld, met hulp van Franse helikopters. De commando's gaan in de buurt van de stad Gao aan de slag. Dat werkgebied is binnen rijafstand, aldus Middendorp.


Toch is de Kamer nog bezorgd. 'Die VN-helikopters komen uit Niger en Burkina Faso, je vraagt je af of je daar je eigen militairen in moet willen laten vliegen. En bij de Fransen moeten we maar afwachten of ze echt voldoende capaciteit hebben om eventueel gewonde Nederlanders op te halen', zegt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind.


Hoewel het kabinet officieel geen toestemming nodig heeft van de Tweede Kamer om militairen naar Mali te sturen, hecht het van oudsher aan een breed draagvlak voor een missie die mogelijk mensenlevens kost. Naar verwachting spreekt een ruime Kamermeerderheid zich vandaag en morgen positief uit over de missie; alleen de SP en de PVV zijn vooralsnog tegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden