Kamer heeft formeel niets te zeggen over Griekse deal

De hulp voor Griekenland moet uit het noodfonds ESM komen. Formeel heeft het kabinet geen toestemming van de Kamer nodig. In de praktijk wel. Krijgt Dijsselbloem die toestemming?

Robert Giebels
Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, Voorzitter van de Europese raad Donald Tusk en Voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem na afloop van de marathonvergadering op de Eurotop. Beeld ANP
Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, Voorzitter van de Europese raad Donald Tusk en Voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem na afloop van de marathonvergadering op de Eurotop.Beeld ANP

Woensdag zouden de financiële specialisten en de Europa-woordvoerders van de Tweede Kamer met minister Dijsselbloem spreken. Vanaf half twee gaat het drie uur over 'de financiële problemen van Griekenland'. Althans, zo staat het nu in de agenda. Mogelijk wordt met het overleg in Den Haag gewacht totdat het Griekse parlement zich woensdag heeft kunnen uitspreken. Dan komen de betrokken Kamerleden donderdag terug van reces.

Dat overleg maakt deel uit van een procedure die in december is afgesproken. Die procedure is: wat doen we als een land een beroep doet op het noodfonds ESM?

Dat Europese Stabiliteitsmechanisme is in 2012 opgericht. Nederland legde toen circa 5 miljard in dat permanente noodfonds en staat garant voor circa 35 miljard. Toenmalig minister van Financiën De Jager zei toen dat een verhoging van die in totaal 40 miljard alleen kan met instemming van de Kamer. 'Al is het maar 1 euro daarboven.'

Dat lijkt klip en klaar. Maar het verzoek van Griekenland om steun uit het ESM betekent niet dat er meer geld naar dat fonds moet. Er zit nog ruim genoeg in het ESM om de Grieken te helpen. Formeel heeft het kabinet daarom de toestemming van het Nederlandse parlement niet nodig. In de praktijk wel en daar gaat het woensdag om.

Dijsselbloem en de Kamer spraken af dat het kabinet geen standpunt inneemt over een verzoek van een land om uit de ESM-pot te putten, totdat het kabinet er met de Tweede Kamer over heeft gesproken. De minister heeft het nadrukkelijk over afspraken om elkaar te informeren. Het gaat niet om besluiten. Dijsselbloem vergelijkt het zelf met de artikel 100-procedure waarbij een kabinet zonder formele toestemming de krijgsmacht kan inzetten, maar in de praktijk altijd om ruime parlementaire steun zal vragen.

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma heeft twijfels over steun aan Griekenland. Beeld ANP
CDA-leider Sybrand van Haersma Buma heeft twijfels over steun aan Griekenland.Beeld ANP

Afgaand op de reactie van verschillende partijen over het derde steunpakket voor de Grieken, kan Dijsselbloem niet op een ruime Kamermeerderheid rekenen. Bij de instelling van het ESM in 2012 waren ChristenUnie, PVV, SP, SGP en PvdD al tegen. Het CDA, toen regeringspartij, was voor. Nu twijfelen de christendemocraten. 'We hebben grote twijfels bij nu weer tachtig miljard overmaken aan de Grieken', zegt CDA-leider Buma nu.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden