Kamer: handhaaf wapenembargo India en Pakistan

De Tweede Kamer eist van minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken strikte handhaving van het wapenembargo tegen India en Pakistan....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Hoewel de VVD vindt dat Nederland militaire goederen aan een 'spanningsgebied' levert, wil VVD-woordvoerder Van den Doel partijgenoot Van Aartsen niet afvallen.

De minister deed donderdag tijdens overleg met de Kamer alleen de toezegging de criteria voor wapenexport extra streng te zullen toepassen. Van Aartsen zei 'niet te willen uitsluiten' dat vergunningen daardoor 'helemaal niet worden verleend'.

De bewindsman maakte vorige week bekend dat hij het verbod wilde versoepelen. Het exportverbod is begin dit jaar afgekondigd, nadat India en Pakistan een serie kernproeven uitvoerden.

Van Aartsen wil aanvragen voor wapenexport van vóór de kernproeven goedkeuren als 'premie', omdat 'beide landen hebben aangegeven zich te willen voegen in de wereldgemeenschap'. Nederland is bovendien de enige EU-lidstaat die een totale vergunningstop heeft afgekondigd, aldus Van Aartsen. Dat is volgens hem 'veel te streng'.

De Kamerleden Hoekema (D66) en Van Ardenne (CDA) vinden dat de twee landen eerst duidelijk moeten laten zien dat zij afzien van het ontwikkelen van kernwapens en dat het hen ernst is de spanning in de regio te verminderen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden