Kamer gunt Powned en WNL méér, maar kabinet-Rutte weigert

PowNed en WNL komen er bekaaid vanaf in het nieuwe omroepbestel. Dat vindt het merendeel van de politieke partijen in de Tweede Kamer. Ze gunnen de twee aspirantomroepen meer ruimte dan ze van het kabinet-Rutte krijgen.

WNL-anchor Eva Jinek Beeld anp

Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs, Media) blijft bij haar standpunt: de twee nieuwkomers moeten zich aansluiten bij een van de andere gefuseerde omroepen en krijgen geen fusiebonus.

Boris van der Ham (D66) noemt het ridicuul dat de nieuwelingen moeten fuseren met de oude garde, Jasper van Dijk (SP) vindt het gek en Mariko Peters (GroenLinks) heeft het over een gedwongen huwelijk dat leidt tot standaardisering.

De oppositiepartijen denken met de minister mee: kan er geen negende omroep komen voor de nieuwkomers? Kunnen ze wat langer aspirant blijven? Of kunnen ze een vrije plek innemen als een andere omroep verdwijnt? Niets daarvan. Van Bijsterveldt houdt voet bij stuk. En een fusiebonus, zoals de nu fuserende omroepen krijgen en waar Anouchka van Miltenburg (VVD) om vraagt, krijgen ze ook niet.

Magische grens
'Kan de minister dan helderheid geven over wat de aspirantomroepen na 2014 te wachten staat? Niet voor mij, maar voor die omroepen?' probeert Van Miltenburg. In 2014 zal blijken of het PowNed en WNL lukt om de magische grens van 150 duizend leden te passeren, waardoor ze een vaste plek in het omroepbestel verwerven.
Ook op die vraag van het VVD-Kamerlid gaat Van Bijsterveldt nauwelijks in. 'Ze hebben dan twee jaar de tijd om een partner te vinden. Gij zult fuseren. Niet qua missie of inhoud, maar wel met een andere omroeporganisatie.'

Hoewel op de agenda van de Tweede Kamer de mediabegroting van 2012 stond, was het onderwerp van gesprek gisteren de indeling van de publieke omroep na 2016. Een licht ontvlambaar dossier: enkele weken geleden nog leidde het tot hoog oplopende ruzie in de coalitie, waarbij Van Bijsterveldt zelfs met opstappen schijnt te hebben gedreigd. Voornaamste twistpunt was de bonus die VARA en BNN krijgen nadat ze zijn gefuseerd.

Autonomie
Terugblikkend wil Van Bijsterveldt daar weinig over zeggen - behalve dan dat ze vindt dat 'je van buitengewoon goeden huize moet komen om een afspraak van het veld, waarbij men over zijn schaduw heen springt, niet te accepteren' en dat het belangrijk is dat de autonomie van de omroepen overeind blijft.

Anti-VARA
PVV-Kamerlid Martin Bosma keert zich tijdens het debat opnieuw tegen de VARA. 'Die omroep vergelijkt mijn partij met nazi's, noemt dit kabinet Bruin-I, en heeft mijn partijleider met Adolf Hitler vergeleken.'

Ook haalt Bosma uit naar voormalig GroenLinks-leider Paul Rosenmöller, die programma's maakt voor de IKON. 'Val de belastingbetaler niet lastig met je extreem-linkse achtergrond. Rosenmöller heeft nog eens een aanhankelijkheidsbetuiging geschreven aan Pol Pot.'

Martijn van Dam (PvdA) in reactie op Bosma's felle kritiek: 'Hij zet een omroep ter discussie, omdat hij het met de inhoud niet eens is. In vergelijking met wat Bosma zegt, verbleken Poetin en Berlusconi.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden