Update

Kamer gewaarschuwd voor arbeidsmarktplan gehandicapten

De Tweede Kamer wordt van alle kanten gewaarschuwd voor het kabinetsplan om werklozen met een beperking zoveel mogelijk in 'normale' banen aan de slag te krijgen. Tijdens hoorzittingen in de Kamer gisteren en vandaag zeiden beoogde uitvoerders van het plan, vooral gemeenten, dat het te ingewikkeld is en ze er te weinig geld voor krijgen. Er wordt gevreesd dat werkgevers weinig zitten te wachten op werkzoekenden met een handicap, die nu nog in aanmerking komen voor bijvoorbeeld een plek in de sociale werkplaats.

Staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) wil per 1 januari 2013 de bijstand, sociale werkplaatsen en Wajong voor jonggehandicapten grotendeels samenvoegen en daarbij 1,8 miljard euro bezuinigen.

Brandbrief
De Krom ontving deze week nog een brandbrief van burgemeesters, omdat te weinig geld zou overblijven om mensen met een beperking aan werk te helpen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) waarschuwt al lang dat de kosten voor sociale werkplaatsen gelijk blijven en dit een te groot beslag op het budget zal leggen. Hierdoor zouden in 2015 201 gemeenten uit de eigen middelen 45 miljoen euro moeten bijpassen.

Oppositiepartijen zoals PvdA, SP en GroenLinks spreken met vakbonden van een botte bezuiniging. In de ogen van deze partijen konden het Centraal Planbureau (CPB) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) tijdens de hoorzitting ook niet hard maken dat echt meer mensen aan een baan komen.

Flexwerk
Volgens de vereniging van sociale diensten, Divosa, is er wel werk en wordt door de vergrijzing een personeelstekort verwacht. Lastig is volgens Divosa-voorzitter René Paas dat mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt vooral in flexwerk aan de slag komen. Hij zei dat werkgevers problemen zien bij wel 80 procent van het bijstandsbestand, wegens een handicap, verslaving of mantelzorgtaken.

Werkgevers zeggen afgeschrikt te worden door bureaucratie; vooral bij de loondispensatie. Hierbij komt veel maatwerk kijken, omdat de baas alleen betaalt voor dat deel dat iemand echt kan werken. De overheid vult maximaal aan tot het minimumloon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden