Kamer: geen inburgering autochtonen

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat autochtonen moeten worden vrijgesteld van de inburgeringsplicht. PvdA, D66 en SGP steunen een voorstel hierover van het CDA-Kamerlid Sterk....

Van onze verslaggever Michiel Kruijt

In het nieuwe inburgeringsstelsel van minister Verdonk voor Integratie wordt een kleine groep Nederlanders van geboorte inburgeringsplichtig omdat zij tijdens hun leerplichtige leeftijd minder dan acht jaar in Nederland hebben gewoond. De vier partijen menen dat aan hen geen geld moet worden verkwist omdat de inburgering niet voor hen bedoeld is.

Minister Verdonk voor Integratie wees de fracties erop dat Nederlanders ook vallen onder de huidige inburgeringswet. Volgens haar zal bovendien niet veel werk worden gemaakt van inburgeringsplichtige autochtonen die goed in Nederland zijn geïntegreerd. Niettemin blijft er een meerderheid achter het voorstel van CDA staan. GroenLinks steunt het voorstel niet omdat deze fractie meent dat er wordt gediscrimineerd door autochtonen uit te sluiten.

Tijdens het debat maandag in de Kamer over het nieuwe inburgeringsstelsel bleek dat meer dan de helft van de 755 duizend allochtonen die een inburgeringsplicht krijgen pas over jaren aan deze plicht hoeven te voldoen. De gemeenten geven de komende vijf jaar voorrang aan nieuwe migranten en allochtone werklozen, vrouwen en imams. Daarna komt pas de handhaving van de rest van de inburgeringsplichtigen aan de beurt, als die niet vrijwillig het examen hebben gehaald. Verdonk noemt dit een 'stapsgewijze aanpak'. Zij ontkende opnieuw dat er sprake is van gedoogbeleid .

Het D66-Kamerlid Lambrechts stelde voor dat de minister aangeeft welke groepen eerst moeten inburgeren: naast de voorrangsgroepen zou volgens haar met jongeren moeten worden begonnen. Zo'n 'cohortsgewijze' invulling van de inburgeringsplicht zou veel effectiever zijn. Ook wil D66 dat de komende tien jaar een vrijstelling wordt gegeven voor allochtonen ouder dan 55 jaar, omdat zij 'voorlopig toch niet aan de beurt komen'. PvdA, GroenLinks, SGP, ChristenUnie en SP steunen dit voorstel, maar halen samen met D66 niet de benodigde meerderheid. Dit lot treft ook een voorstel van PvdA om louter de voorrangsgroepen in te burgeren.

Verdonk zei dat zij minister Zalm van Financiën om extra geld zal vragen als er grote belangstelling is voor de vrijwillige inburgering. Zij maakte verder bekend dat vanwege juridische problemen circa 75 duizend Turkse migranten 'misschien' geen inburgeringsplicht kan worden opgelegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden