Kamer geeft Fokker weinig extra geld

Premier Kok en minister Wijers krijgen van de Tweede Kamer een minimale speelruimte in de onderhandelingen over de toekomst van Fokker....

MIKE ACKERMANS; HENK BLANKEN

Van onze verslaggevers

Mike Ackermans

Henk Blanken

AMSTERDAM/DEN HAAG

De kloof tussen Daimler en de staat is vergroot doordat het verlies van Fokker over 1995 is opgelopen tot ongeveer 1,4 miljard gulden. Dat is vierhonderd miljoen meer dan waarvan de partijen in september, bij het begin van de onderhandelingen, uitgingen. Twee onafhankelijke bronnen hebben deze week bevestigd dat Fokkers verlies vorig jaar is toegenomen tot 1,4 miljard.

Zaterdag kwam bij de Volkskrant een anonieme fax binnen waaruit moest blijken dat de planningsafdeling van Fokker-moeder Dasa een verlies van 1,415 miljoen gulden verwachtte. Die fax leek een opzetje van beursspeculanten, maar de informatie is nu door andere bronnen bevestigd. Fokker zegt de indicatie van het verlies niet te kennen. De fabrikant publiceert zijn definitieve cijfers in maart.

Fokker-topman B. van Schaik noemde donderdag de kans dat Fokker het redt heel klein. Daimler-president Schrempp, die zelf om een gesprek met premier Kok heeft gevraagd, zal vandaag opnieuw minstens tweeëneenhalf miljard gulden eisen. Anderhalf miljard daarvan is nieuw kapitaal. Wijers heeft tot nu toe niet meer geboden dan kwijtschelding van kredieten en leningen van ongeveer een miljard. Het gesprek van Kok en Wijers met Schrempp wordt als beslissend gezien.

Maandag vergaderen de commissarissen van Daimler-Benz over Fokker. Als dan blijkt dat er niets is veranderd aan de al weken durende patstelling, zullen zij 'het licht uitdoen bij Fokker', vrezen bijna alle betrokkenen. 'Dit zijn de dying seconds', zei secretaris G. Melchers van Fokkers ondernemingsraad gisteren na afloop van een gesprek met Wijers.

Daimler wil niet meer in Fokker steken dan één miljard. Daarmee zou de totale injectie voor de vliegtuigfabrikant op drieëneenhalf miljard komen. De regeringspartijen in de Tweede Kamer vinden dat de staat in elk geval niet meer mag betalen dan Daimler. 'Het is voor geen millimeter de verantwoordelijkheid van de overheid om geld te steken in particuliere ondernemingen', zei het PvdA-kamerlid Van Gelder.

Niettemin willen de regeringsfracties minister Wijers nog wel enige ruimte geven in het gesprek met Daimler-topman Schrempp. De kamerleden Voûte (VVD) en Van Walsem (D66) vinden dat Daimler-dochter Dasa, de moeder van Fokker, in ieder geval een beter toekomstplan voor Fokker op tafel moet leggen. Dat plan moet ook de samenwerking met andere Europese vliegtuigfabrieken behelzen, vinden de kamerleden. Naar verluidt schiet het toekomstplan van Dasa juist op dit punt tekort. Alleen als er een goed plan ligt, mag Wijers in de buidel tasten, zegt zijn partijgenoot Van Walsem: 'In dat geval is het behoud van Fokker ons uiteraard een bedrag waard', zei hij. Van Gelder (PvdA) zei dat Dasa nu veel te veel vraagt, maar dat er over een reële eis nog te praten valt.

Bestuursvoorzitter Van Schaik van Fokker zei gisteren in het NOS Journaal dat een redding van zijn bedrijf verder weg is dan ooit. 'Ik zie wel in dat de kans kleiner wordt en al heel klein is.' Mocht de ontmoeting van Kok en Wijers met Schrempp niets opleveren, dan volgt surséance.

Van Schaik gelooft niet dat een reddingspoging 'à la DAF' dan een kans van slagen heeft: 'Onze geloofwaardigheid bij afnemers en op de beurs is zeer gering.' Minister Zalm van Financiën heeft, zo zei hij in een gesprek met buitenlandse journalisten, al laten uitrekenen wat het de staat kost als de 7900 werknemers van Fokker een uitkering moeten krijgen. Dat risico voor de staat beloopt naar schatting het eerste jaar een half miljard gulden.

De leden van de vaste kamercommissie voor Economische Zaken hebben zich gisteren laten bijpraten door een delegatie van de vakbonden en de ondernemingsraad van Fokker. De reacties van de kamerleden waren een tegenvaller voor de bonden en de OR, nadat zij eerder al van Wijers geen enkele concrete toezegging hadden gekregen. Zij drongen erop aan de patstelling met Daimler-Benz te doorbreken.

Volgens bestuurder P. van Bers van de Industriebond FNV heeft Wijers toegezegd 'een uiterste poging' te zullen doen om uit de impasse te raken. Bers heeft de nu ontstane patstelling nooit voorzien. Toen de onderhandelingen begonnen, waren Daimler en de staat het eens over een witboek waarin stond dat Fokker 2,3 tot 3 miljard gulden nodig had. 'We wisten dat het moeilijk zou worden, want dat is heel veel geld, maar we hadden er vertrouwen in', zei Van Bers.

Omdat de situatie van Fokker zo nijpend is, hebben de bonden het personeel van de vliegtuigbouwer opgeroepen vandaag in Den Haag te demonstreren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden