Kamer gaat toch werk maken van langer vaderschapsverlof, maar dwarsboomt royaal EU-plan

Bij gebrek aan een nieuw kabinet grijpt de Tweede Kamer schoorvoetend z'n kans om zelf te regeren. Dinsdag benutte het PvdA-Kamerlid Lodewijk Asscher het politieke niemandsland om alsnog een Kamermeerderheid te organiseren die werk wil maken van uitbreiding van het vaderschapsverlof. Hijzelf mag er nu als demissionair minister voor zorgen dat het er ook echt van komt.

Vader Tim van de Rijdt kreeg van zijn werkgever twee weken betaald verlof na de geboorte van zijn dochter. Beeld Aurélie Geurts

De uitbreiding van het vaderschapsverlof komt nog uit de koker van het tweede kabinet-Rutte. In dat voorstel wordt het aantal betaalde verlofdagen voor jonge vaders en meemoeders als partner van de jonge moeder uitgebreid van twee nu naar vijf. Op de dag van de bevalling heeft de partner recht op betaald 'calamiteitenverlof'.

Maar na de verkiezingen werd het plan op initiatief van de VVD 'controversieel' verklaard: dat betekent dat het wetsvoorstel niet kon worden behandeld. De liberalen wilden het binnenskamers afkaarten met CDA, D66 en GroenLinks - toen nog de beoogde coalitiepartners. Maar nu er geen schot zit in de formatie dreigt de geplande invoeringsdatum van 1 januari 2019 in het geding te komen.

Asscher maakt nu gebruik van de vastgelopen formatie en van zijn tijdelijke dubbelrol om het vaderschapsverlof opnieuw aan de orde te stellen. Hij wijst erop dat het uitkeringsinstituut UWV 'nu' duidelijkheid nodig heeft om het verlof per 2019 in te laten gaan. Dinsdag kreeg hij de steun van de hele Kamer minus VVD, D66 en SGP om het wetsvoorstel toch te gaan behandelen. Asscher zal het als demissionair minister zelf verdedigen.

Asscher mag er nu als demissionair minister voor zorgen dat er ook echt een langer vaderschapsverlof komt. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

In Asschers plan worden de eerste twee dagen door de werkgevers betaald, de drie extra dagen worden als uitkering door het UWV betaald. Zoals het er nu naar uitziet komt daar ruime steun voor in de Kamer.

Veel partijen pleiten in hun programma's voor langer verlof voor jonge ouders, al circuleren er wel verschillende varianten. Het CDA wil jonge ouders samen drie maanden verlof geven, PvdA, GroenLinks. D66 en Partij voor de Dieren willen drie maanden vaderschapsverlof. De ChristenUnie wil tien dagen vaderschapsverlof en de SP wil 'verlenging'. VVD, SGP, 50Plus en PVV hebben er niets over in hun verkiezingsprogramma staan.

Tegelijkertijd tekent zich in de Tweede Kamer een meerderheid af tegen het Europese plan voor onder meer een betaald vaderschapsverlof van tien dagen. Onder meer VVD, PVV, CDA en SP vinden dat de Europese Unie zich niet met dergelijke zaken moet bemoeien. Als ook parlementen in andere landen bezwaar maken, moet de Europese Commissie opnieuw naar haar plan kijken.

Lees hier meer over het vaderschapsverlof

Jonge vaders willen bij hun kinderen zijn: 'Tien dagen betaald verlof heb je zeker nodig'
Nederlandse vaders hebben na de geboorte van een kind twee dagen betaald verlof. Dat moeten er tien worden, vindt de Europese Commissie. Het zal behulpzaam zijn bij een eerlijker verdeling van zorgtaken tussen mannen en vrouwen. Drie vaderverhalen.

Wenken voor het nieuwe kabinet: geef vaders 12 weken vaderschapsverlof

Als het gaat om arbeidsparticipatie van vrouwen, kan het nieuwe kabinet eenvoudig flinke stappen zetten: geef vaders 12 weken vaderschapsverlof.

Hoe regelen Europese landen hun vaderschapsverlof?
Vier voorbeelden.

Frans Timmermans: 'Vaders moeten meer kansen krijgen vader te zijn'
De Europese Commissie wil mensen zelf laten kiezen hoe ze hun leven willen invullen door meer mogelijkheden te scheppen om gezin, zorg voor hulpbehoevende familieleden en werk te combineren, schrijft Frans Timmermans.

Europa maakt vuist voor vaders: minimaal tien dagen verlof na geboorte kind
Europa wil één lijn trekken: alle vaders na de geboorte minimaal tien dagen thuis. Nu de lidstaten nog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden