Kamer en kabinet blijven bij 6 mei voor verkiezingen

De verkiezingen voor de Tweede Kamer hebben volgend jaar plaats op 6 mei. VVD en CDA konden dinsdag in een debat tussen Tweede Kamer en kabinet nauwelijks medestanders in het parlement vinden om de verkiezingsdatum te verschuiven....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Het was de VVD-fractie die drie weken geleden met het idee op de proppen kwam: 6 mei als verkiezingsdatum zou wel erg slecht uitkomen. Dat valt midden in de tulpvakantie en net na 30 april (Koninginnedag), 4 mei (dodenherdenking) en 5 mei (bevrijdingsdag). Allemaal dagen waarop je fatsoenlijkerwijze geen campagne kon voeren, vond de VVD. CDA en PvdA sloten zich daar bij aan.

Dat van die tulpvakantie bleek niet helemaal zo te zijn. Juist vanwege de verkiezingen besloot het kabinet vier jaar geleden de vakantie met twee dagen te bekorten, zodat zij tot en met 5 mei duurt. En op 5 mei kun je heel goed campagne voeren, vond D66'er T. de Graaf. Bevrijdingsdag leent zich uitstekend voor democratische activiteiten, betoogde hij.

Staatssecretaris Kohnstamm van Binnenlandse Zaken vindt dat een verandering van de kiesdatum in de Kieswet geregeld moet zijn. Nu moeten verkiezingen op de woensdag tussen 4 en 10 mei vallen, in het voorstel van het kabinet mag het een week fluctueren. VVD en CDA stelden voor om het twee weken te laten verschillen. Dat vond Kohnstamm een tikje te veel van het goede. 'De verkiezingsdatum mag niet het lijdend voorwerp worden van politieke opportuniteit', zei Kohnstamm.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden