Kamer eist optreden tegen milieuvervuiling Curaçao

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer is van mening dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur, omdat de Antilliaanse overheid niet optreedt tegen stelselmatige milieuvervuiling door de Isla-raffinaderij op Curaçao.

Volgens GroenLinks-fractieleider Halsema sterven jaarlijks achttien eilandbewoners vroegtijdig door de milieuvervuilende, sterk verouderde raffinaderij.

Deze maand werd twee keer de omgeving in een dikke, zwarte, giftige rook gehuld, toen de raffinaderij uitviel door een storing. Afgezien daarvan stoot de raffinaderij volgens Halsema stelselmatig te veel zwaveldioxide uit. De eilandregering treedt daartegen niet op, hoewel de hinderwetvergunning dat mogelijk maakt.

Volgens een woordvoerder van Binnenlandse Zaken houdt de Nederlandse regering zich niet afzijdig bij de stank en gezondheidsproblemen, maar ligt de verantwoordelijkheid bij de Antillen.

Norbert George, leider van de Democratische Partij en lid van de Curaçaose Eilandsraad, voelt zich in zijn strijd tegen de milieu-overlast door de Isla gesteund door de stellingname van de Tweede Kamer. Hij is blij dat het in Nederland op de agenda staat. ‘Maar dat is een proces van jaren geweest.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.