Kamer eist opheldering over JSF-bonus

De PvdA en de SP in de Tweede Kamer willen opheldering over de onderhandelingen tussen de vliegtuigindustrie en de staat over de terugbetaling van de overheidsinvestering in de Joint Strike Fighter (JSF). Dat schrijven de partijen in Kamervragen aan de ministers van Economische Zaken en Defensie.

Van onze verslaggever Jeroen Trommelen

Volgens de partijen lijkt de belastingbetaler toch mee te betalen aan investering die de staat in 2002 ten behoeve van de bedrijven in het JSF-project heeft gedaan. De Tweede Kamer is toegezegd dat dit niet zou gebeuren.

De Kamerleden reageren op een reconstructie van de JSF-onderhandelingen in de Volkskrant. Daaruit blijkt dat Nederlandse bedrijven die meedoen aan het JSF-project 245 miljoen euro korting hebben gekregen op de investering van 800 miljoen dollar die toenmalig minister Zalm van Financiën voor hen heeft gedaan. Het oude contract over terugbetaling is afgelopen maart ontbonden.

Tijdens de onderhandelingen met de overheid blijken de bedrijven onder meer een procedure tegen de staat te zijn begonnen bij de Haagse rechtbank. Kamerlid Eijsink (PvdA) is er verbolgen over dat de Kamer daar niet over is geïnformeerd. Ze acht de kans groot dat de afdracht van de bedrijven nu ‘relatief gering zal zijn en veel bureaucratie en kosten met zich mee zal brengen’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden