Kamer eist inspraak over plannen Van Rompuy

Op verzoek van de Tweede Kamer stuurt minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) uiterlijk dinsdag een kabinetsreactie over het te verschijnen rapport van EU-president Herman Van Rompuy. In dat rapport doet Van Rompuy concrete voorstellen voor verdere integratie van de Europese Unie.

EU-president Herman Van Rompuy.Beeld ANP

Over ruim een week vergaderen de Europese leiders in Brussel over de plannen van EU-president Van Rompuy voor meer economische, monetaire en politieke samenwerking binnen Europa. Naar verwachting komt Van Rompuy aanstaande vrijdag met een aantal concrete voorstellen.

Omdat de Tweede Kamer volgende week met reces is staat morgen al het Kamerdebat over de eurotop op de agenda. Te vroeg om de conclusies van de EU-president nog te bespreken. PvdA, SP, CDA en D66 willen daarom zo snel mogelijk een reactie van het kabinet op het rapport. Minister Rosenthal beloofde tijdens een debat vanmorgen om uiterlijk dinsdag een brief te sturen, afhankelijk van wanneer het rapport-Van Rompuy daadwerkelijk verschijnt. Een woordvoerder van Rosenthal liet later weten dat de minister probeert om maandag voor 10.00 uur met een reactie te komen.

SP-Kamerlid Harry van Bommel is ontevreden met de 'late' kabinetsreactie. Hij overweegt volgende week de Kamer terug te roepen van reces, om te verzekeren dat de Kamer inspraak kan leveren voor het Nederlandse standpunt tijdens de top. Volgens D66-leider Alexander Pechtold is het hoog tijd dat het kabinet met een nieuwe visie komt op de toekomst van Europa. Het oude standpunt dateert alweer van ruim een jaar geleden, aldus Pechtold. PvdA-Kamerlid Michiel Servaes wil de reactie van het kabinet op de plannen van Van Rompuy afwachten, maar ziet geen problemen voor het debat. 'Over echt concrete voorstellen, zoals de Bankenunie, ligt er al een kabinetsstandpunt en daar kunnen we dan ook prima over discussiëren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden