Kamer eist harde aanpak asielkinderen

Het kabinet en de Tweede Kamer willen harder optreden tegen de komst van alleenstaande minderjarige asielzoekers, de zogeheten ama's, naar Nederland....

Vorig jaar kwamen 6681 alleenstaande minderjarigen naar Nederland, elfhonderd meer dan het jaar ervoor. Zij maken inmiddels 16 procent uit van de totale instroom aan asielzoekers, die de afgelopen twee jaar met ongeveer 41 duizend gelijk bleef. Vijf jaar geleden bedroeg het aandeel minderjarigen nog 7 procent. D66 heeft genoeg van de 'wagonladingen minderjarige asielzoekers uit China die als gelukzoekers hierheen komen via smokkelroutes', zegt Kamerlid Hoekema. Hij bepleit een strenger terugkeerbeleid. De partij was vorig jaar nog tegen zo'n stringenter beleid.

De omslag begon in het kabinetsberaad van afgelopen vrijdag. Alle ministers toonden zich geschokt door de nieuwe cijfers en de grote financiële claim die Kalsbeek daarbij presenteerde. Het huidige budget van 2 miljard gulden voor de opvang van asielzoekers zou met zeker een kwart moeten stijgen, met name vanwege de hoge kosten voor opvang en scholing van minderjarigen en terugkeerprojecten.

Vooral uit China, dat als veilig land wordt beschouwd, komen steeds meer minderjarige asielzoekers, vorig jaar 937. Hetland neemt nu de tweede plaats in na Angola en voor Guinee, Sierra Leone, Somalië en Afghanistan.

Alle drie de regeringspartijen vinden dat Cohen en Kalsbeek (beiden PvdA) te weinig hebben ondernomen. De PvdA wil dat Kalsbeek een team naar China stuurt om opvang te regelen voor de jonge vluchtelingen. Daarover moeten harde afspraken worden gemaakt met de Chinese autoriteiten.

D66 gaat dat niet ver genoeg. De partij wil alsnog dat alle 16- en17-jarigen worden teruggestuurd die 'zelfredzaam' zijn. Dat stelde voormalig staatssecretaris Cohen vorig jaar al voor, maar toen werd hij daarin alleen gesteund door VVD en oppositiepartij CDA. 'Er moet natuurlijk wel minimale opvang zijn, maar dat is in deze landen al het geval bij familie tot in de vierde graad', zegt Hoekema.

VVD-Kamerlid Kamp is blij met de steun van D66. 'Als uit een land als Angola elke week tientallen minderjarigen komen, helpt papieren beleid niet', zegt hij.'Dan moet je echt beginnen met terugsturen, zodat het daar doordringt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.