Kamer eist garanties over veiligheid en privacy EPD

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil garanties van het kabinet over het Elektronisch Patiëntdossier (EPD). Het systeem moet veilig zijn, burgers moeten hun dossier kunnen inzien en fouten kunnen corrigeren. Ook moeten ze op de hoogte worden gebracht als hun dossier wordt ingezien.

VAN ONZE VERSLAGGEVER GIJS HERDERSCHEÊ

DEN HAAG - Deze voorwaarden formuleert Lea Bouwmeester, woordvoerder van de PvdA, over het EPD. De PvdA is voor de introductie van het EPD maar wil dat het zorgvuldig gebeurt. Andere partijen zoals de SP zijn min of meer sceptisch over het uitwisselen van patiëntgegevens door zorgverleners. De bedoeling van het EPD is dat het systeem de patiëntveiligheid vergroot, voorkomt dat patiënten keer op keer hetzelfde verhaal moeten doen en dat het medicatiefouten helpt voorkomen.

Minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid wil de Kamer nog voor de behandeling van haar begroting volgende week duidelijkheid geven. 'Maar een garantie dat het systeem niet gehackt kan worden, kan ik niet geven', zegt Schippers. Ook Bouwmeester erkent dat zo'n garantie teveel gevraagd is. 'Maar de veiligheid moet voorop staan.'

Tot 2011 werkte de rijksoverheid aan een EPD, tot de Eerste Kamer unaniem tegen de wet stemde die dat regelde. Daarna hebben zorgverleners het systeem overgenomen waarmee zij medische gegevens kunnen uitwisselen. Via een schakelpunt kunnen huisartsen, huisartsenposten, apothekers en ziekenhuizen inloggen op elkaars systemen. Op dit moment kunnen al gegevens van bijna negen miljoen burgers worden uitgewisseld. Nog niet alle huisartsen, huisartsenposten, apothekers en ziekenhuizen zijn aangesloten op het schakelpunt.

De wet zou regelen dat de gegevens van alle burgers uitgewisseld konden worden, tenzij zij dat per se niet wilden. Nu de zorgverleners het systeem beheren, geldt dat burgers expliciet toestemming moeten geven. De afgelopen weken zijn de zorgverleners een campagne begonnen om burgers die toestemming te laten verlenen. De zorgverleners hopen dat eind volgend jaar de helft van de burgers met een huisarts die is aangesloten bij het schakelpunt toestemming geeft voor uitwisseling van zijn gegevens. Dat zijn dan zo'n 8 miljoen burgers. In 2014 zou dat percentage op 70 procent moeten komen.

Patiënten lijken weinig bezwaren te hebben. 98 procent van degenen die al zijn gevraagd hun medische gegevens beschikbaar te stellen voor het EPD, gaat daarmee akkoord. Dat meldde de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ). Het betreft patiënten die in de spreekkamer van hun huisarts benaderd zijn. 'Alleen de patiënten die per brief gevraagd worden, geven minder vaak toestemming: zo'n 85 tot 95 procent.' De vereniging organiseerde donderdag een bijeenkomst voor Kamerleden en journalisten om uitleg te geven over het EPD en het verschil met eerdere plannen.

Volgens VZVZ-bestuurder Edwin Velzel vragen veel huisartsen hun patiënten nu al om deelname aan het systeem dat op 1 januari 2013 in werking treedt. 'We krijgen nu zo'n tienduizend aanmeldingen per week. Veel patiënten die het verzoek krijgen, reageren verbaasd omdat ze dachten dat hun gegevens allang gedeeld werden door verschillende zorgverleners.' Velzel kondigde aan dat burgers 'volgend jaar' een sms of e-mail krijgen als hun dossier wordt gewijzigd of geraadpleegd. Als dat gebeurt door een zorgverlener waarmee zij geen behandelrelatie hebben, wacht die een zware straf.

Paul Habets van de vereniging van huisartsen LHV benadrukt dat niet het complete dossier via het schakelpunt kan worden ingezien. 'Het gaat om een professionele samenvatting van de laatste vier consulten of, als je weinig bij de huisarts komt, van de laatste vijf maanden. Het betreft medicatie en eventuele levensgevaarlijke allergieën. En als iemand aangeeft dat zaken er niet in moeten, komen die er niet in. '

Wilna Wind van de patiënten- en consumentenfederatie NPCF benadrukt dat zij het EPD vooral voor chronisch zieken en ouderen essentieel vindt. 'Zij gebruiken vaak veel medicijnen. Voor hen is het storend dat zij keer op keer hetzelfde verhaal moeten doen Dan vergeten ze wel eens wat of vergissen ze zich.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden