Kamer eist bonus bankiers terug

De Tweede Kamer wil dat minister Jan Kees de Jager van Financiën (CDA) 100 procent belasting heft op alle bonussen bij banken die staatssteun hebben gekregen. Tot zijn eigen verbazing kreeg PVV'er Roland van Vliet dinsdag een Kamermeerderheid achter zijn voorstel.

DEN HAAG, AMSTERDAM - 'Het is fantastisch dat we als Kamer dit signaal naar de banken kunnen geven', zei Van Vliet. '95 procent van alle Nederlanders is tegen die bonussen.' Hij wil dat De Jager alle bonussen die sinds 2008 zijn uitgekeerd aan alle medewerkers van ABN Amro, ING, Aegon, SNS Reaal en ASR Verzekeringen via belastingheffing terughaalt. 'Dat kan met de loonheffing of de vennootschapsbelasting, zeg ik als fiscalist', aldus de PVV'er.


Volgens hoogleraar finance en specialist beloningsbeleid Ingolf Dittmann van de Erasmus Universiteit Rotterdam maakt het voorstel geen schijn van kans bij de rechter. 'Je kunt er misschien nog wel een wet van maken, maar die houdt totaal geen stand in de uitvoering.' Reden is dat voor het terughalen van bonussen, op welke manier dan ook, achteraf contractuele afspraken moeten worden veranderd.


Dat dit niet kan, ondervond ABN Amro. De bank wilde omwille van de crisis van enkele managers de eerder beloofde bonussen terugvorderen. De managers stapten naar de Amsterdamse kantonrechter, die ze in het gelijk stelde. Het argument: afspraak is afspraak.


Van Vliet kreeg voor zijn plan een Kamermeerderheid omdat de PvdA de motie tegen de verwachting in bleek te steunen. Vorige week zag financieel woordvoerder Ronald Plasterk nog niets in het plan, omdat dat praktisch onuitvoerbaar zou zijn.


Maar Plasterk veranderde van mening, toen de PVV tegen voorstellen van hem stemde om de bonussen op minder radicale wijze te beteugelen. 'Dit was daardoor nog de enige manier om iets aan de bonussen te doen', aldus Plasterk.


Daarmee hebben Van Vliet en Plasterk De Jager met een flink probleem opgezadeld. Vorige week zei de minister dat de motie 'internationaal een precedent van ongelooflijke omvang met zich zou brengen, en daarnaast langdurig slepende gevechten waarvan ik de uitkomst op zijn zachtst uiterst onzeker zou noemen'.


Maar nu de Kamer toch voor heeft gestemd, moet De Jager daarmee iets doen.De drie banken en twee verzekeraars die het betreft, willen niet inhoudelijk reageren.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.