Kamer eens met vertrek Dutchbat uit Srebrenica

De Tweede Kamer steunt de regering in haar streven de Nederlandse VN-soldaten zo snel mogelijk uit de gevallen Moslim-enclave Srebrenica weg te krijgen....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

De regering wil de vraag hoe het nu verder moet 'een paar dagen vooruit schuiven', aldus minister van Buitenlandse Zaken Van Mierlo woensdag tijdens spoedoverleg over Bosnië.

De fractievoorzitters en specialisten van de vaste kamercommissies voor Defensie en Buitenlandse Zaken zijn gisterochtend voor het begin van de zitting op het ministerie van Defensie op de hoogte gesteld van het laatste nieuws. Tijdens het kameroverleg bleek dat er grote waardering was voor het optreden van met name minister Voorhoeve en de Nederlandse troepen, in het bijzonder Dutchbat-commandant overste Karremans.

Van Traa (PvdA): 'Voorhoeve heeft goede beslissingen genomen. Hij heeft alle rust opgebracht die noodzakelijk is.' Het enige wat nu gedaan kan worden, aldus Van Traa en met hem de rest van de Kamer, is onderhandelen met de Bosnische Serviërs om te komen tot evacuatie van de Nederlanders en de Moslims die zij beschermen.

Blaauw (VVD) verklaarde zijn partijgenoot Voorhoeve volledig te steunen. Hij zei het onbegrijpelijk te vinden dat de Bosnisch-Servische aanval weer als een verrassing was gekomen. Minister Voorhoeve zei niet over voorinformatie te hebben beschikt.

De Bosnisch-Servische commandant, generaal Mladic, had Dutchbat de verzekering gegeven dat alleen werd gestreefd naar controle van het zuidoostelijke deel van de enclave. Mladic heeft zijn woord niet gehouden. De enclave was volgens Voorhoeve militair gezien niet te verdedigen. Ook niet met vele duizenden meer.

De SP is voorlopig als enige partij tegen het alsnog uitzenden van twee compagnieën van de Limburgse Jagers. De regering heeft daarover nog geen beslissing genomen. Indien de Limburgse Jagers worden uitgezonden, zal dat naar Midden-Bosnië zijn. Minister Voorhoeve is daar in principe voor. Maar voorlopig staan zij 'op de plaats rust', zo zei Voorhoeve.

De VVD is er voorstander van dat alle Nederlandse troepen binnen een jaar worden teruggetrokken uit voormalig Joegoslavië. Het CDA zal deze stelling te zijner tijd waarschijnlijk ook steunen, evenals de kleine christelijke partijen. Het RPF sprak zich daar gisteren openlijk voor uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden