Kamer eens met deelname aan snelle-reactiemacht VN

De Tweede Kamer is akkoord met de deelname van 170 Nederlandse mariniers aan de multinationale brigade ter versterking van de vredesmacht van de Verenigde Naties in ex-Joegoslavië....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Voor het eerst sinds de uitzending van Nederlandse militairen is er geen unanieme steun voor het regeringsbeleid ten aanzien van Bosnië. Marijnissen van de SP vond het risico van de Nederlandse deelname aan de nieuwe snelle reactiemacht te groot.

Minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) zei het erg jammer te vinden dat hij Marijnissen niet had kunnen overtuigen van de noodzaak mee te doen. 'De Nederlandse regering schat het risico om niet te doen wat ze doet juist hoger in', zei Van Mierlo.

Het duurt volgens minister Voorhoeve van Defensie nog zeker drieëneenhalve week voordat de compagnie mariniers gereed zal zijn voor vertrek. De compagnie zal worden toegevoegd aan Britse eenheden en onder het bevel vallen van Unprofor-commandant Smith.

Aan de nieuwe multinationale troepenmacht (Rapid Reaction Force) van twaalfduizend man leveren behalve Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland ook Nieuw-Zeeland, Turkije en Noorwegen een bijdrage. Canada, Spanje en Italië overwegen eveneens mee te doen.

Het debat in de Tweede Kamer over de uitzending van de troepen concentreerde zich vooral op hun uitrusting en uitdossing. De nieuwe eenheden zullen waarschijnlijk in groene voertuigen en met groene helmen, maar wel met VN-emblemen optreden. Dit is bedoeld, aldus minister Voorhoeve, om minder op te vallen en dus veiliger te kunnen werken.

Een aantal politieke partijen sprak twijfel uit over de wijsheid hiervan. De groene helmen zouden de veiligheid van de blauwhelmen juist in gevaar kunnen brengen, omdat de Serviërs hen wellicht als minder neutraal beschouwen.

Van Mierlo en Voorhoeve verzekerden de Kamer dat de taken en bevelvoering van de multinationale eenheid passen binnen het huidige VN-mandaat en niet de grens van vredeshandhaving zullen overschrijden. De mariniers zullen in eerste instantie, net als de overige Nederlandse eenheden in voormalig Joegoslavië, voor zes maanden worden uitgezonden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden