NIEUWSMisdaadcijfers AZC’s

Kamer dwingt alsnog nieuw onderzoek af naar rapportage misdaadcijfers asielzoekers

Staatssecretaris Broekers-Knol (Asiel en Migratie, VVD) laat onder druk van de Tweede Kamer alsnog een extern onderzoek doen naar het niet-melden door haar departement van ernstige geweldsmisdrijven door asielzoekers. Die bleven vorig jaar mei in een rapportage van Justitie verstopt onder het kopje ‘overig’. De oppositie in de Kamer wil meer duidelijkheid over deze ‘doofpot’, die voor haar voorganger Mark Harbers aanleiding was om af te treden.

Afzetlinten bij de plek waar de politie in 2015 een verwarde man heeft neergeschoten op het terrein van het asielzoekerscentrum in Winterswijk.Beeld ANP

Broekers noemde de gang van zaken woensdag ‘gewoon dom’. Zij verzekerde de Kamer dat van kwade opzet geen sprake was geweest. Onder aanvoering van GroenLinks-Kamerlid Van den Berge (‘Hoe weet u dat?’) nam de Kamer geen genoegen met de ambtelijke reconstructie die Broekers in oktober naar de Kamer stuurde. Daarin werd Harbers niet betrokken. Er komt nu een externe evaluatie, waarvoor ook de oud-bewindsman wordt gehoord. Harbers zei in december tegen de Volkskrant dat ‘vlek op vlek’ was gestapeld in de informatieverstrekking aan de Kamer.

‘Als een extern onderzoek helpt om het wantrouwen jegens het ambtelijk apparaat weg te nemen, ben ik daartoe bereid’, zei Broekers. Anders dan de argwanende Kamer zag zij op haar departement ‘geen patroon van het achterhouden van informatie om bewindslieden uit de wind te houden’.

In deze reconstructie ging oud-staatssecretaris Mark Harbers eind december uitgebreid in op de aanleiding voor zijn aftreden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden