Kamer dumpt de Zuiderzeelijn

Het onderzoek dat de commissie-Duivesteijn deed naar grote infrastructurele werken, is door de Tweede Kamer aangegrepen om van de magneetzweefbaan tussen Schiphol en Groningen af te komen....

Van onze verslaggevers Ferry Haan Sanne ten Hoove

De commissie nam, behalve de HSL en de Betuwelijn, ook de Zuiderzeelijn kritisch onder de loep. Zij werd daarin openlijk gesteund door partijen die altijd met de lijn hadden ingestemd. Adri Duivesteijn, de commissievoorzitter, stelde vast dat de steun voor de Zuiderzeelijn aan het afnemen was. 'Het voornemen om de rationaliteit in het project terug te brengen viel in vruchtbare aarde', drukt Duivesteijn zich nu omzichtig uit.

Commissielid Hermans (LPF) zegt dat de grote politieke partijen een commissie nodig hadden om van standpunt te veranderen. Sinds de publicatie van het rapport van de commissie-Duivesteijn is een Kamermeerderheid tegen de zweeftrein naar het noorden.

Namens de PvdA betreurt Sharon Dijksma de opstelling van haar partij in het verleden: 'De Kamer had moeten roepen: dit willen we niet. Maar zoiets vereist lef, want je moet een grote broek aantrekken.'

De grote partijen voelden zich gebonden aan afspraken in regeerakkoorden en verkiezingsprogramma's. Ze konden niet zo maar tegen het Noorden zeggen: we gaan het nu maar anders doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden