Kamer doet zelf onderzoek naar fraude in bouwwereld

De Tweede Kamer begint een parlementair onderzoek naar illegale prijsafspraken in de bouw...

Van onze verslaggevers

De Kamerleden Van Gijzel (PvdA) en Leers (CDA,) die om het debat hadden gevraagd, vroegen Korthals ook de corruptie onder ambtenaren bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat te onderzoeken. Of hij daarmee instemt, was gisteren nog onbekend.

PvdA en CDA willen ook dat justitie de schikking met de frauderende bouwers van de Schipholtunnel intrekt. Korthals heeft - hoewel hij niet van de schikking wist - grote moeite met die eis, omdat hij dan zijn eigen Openbaar Ministerie moet afvallen.

Van Gijzel en Leers willen dat de bedrijven alsnog strafrechtelijk worden vervolgd, omdat zij na een veroordeling in de toekomst uitgesloten kunnen worden van aanbestedingen. Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat waarschuwde dat bij uitsluiting de toch al karige concurrentie tussen bouwers verder zal verminderen.

Netelenbos maakte bekend dat zij een kort geding aanspant tegen het tv-programma Zembla om de lijst met namen van corrupte ambtenaren bij haar ministerie te krijgen. Het programma wil die niet vrijwillig afstaan. Netelenbos wil de namen snel hebben.

'Ik kan niet leven met de gedachte dat ik een dienst onder mij heb waar wordt gefraudeerd. Het is onverdraaglijk dat ik niet weet of het er zeven zijn of twintig', aldus de minister. Volgens haar collega Korthals is inmiddels één naam van de lijst bekend en onderwerp van strafrechtelijk onderzoek. Die naam gaf PvdA'er Van Gijzel na het zien van de stukken door aan het ministerie van Justitie. De andere namen kon hij zich niet herinneren.

Het verwijt van de Kamer dat Korthals lang niets met de schaduwboekhouding van de ex-directeur Bos van het bouwbedrijf Koop Tjuchem heeft gedaan, wees hij resoluut af. Bos wilde een bedrag van drie ton. Korthals kon wettelijk niet verder gaan dan 50 duizend gulden. Inbeslagname van de boekhouding had volgens de minister weinig zin omdat hij de medewerking van Bos nodig had.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden