Kamer bezorgd over inkomensgevolgen nieuwe welzijn

DEN HAAG (ANP) - Het gevaar dreigt dat ouderen vanaf volgend jaar januari meer eigen bijdragen moeten betalen voor bijvoorbeeld huishoudelijke hulp of het inbouwen van een verhoogd toilet.

Diverse fracties in de Tweede Kamer hebben daar donderdag hun zorg over uitgesproken tijdens een debat met staatssecretaris Clémence Ross van Volksgezondheid.

Volgend jaar gaat de nieuwe welzijnswet WMO in. Gemeenten zijn via die wet voortaan verantwoordelijk voor bijvoorbeeld huishoudelijke zorg aan ouderen en gehandicapten. De Kamer is bang dat gemeenten de eigen bijdragen voor hun zorg fors gaan verhogen.

Minima

De PvdA bijvoorbeeld voorziet dat minima te maken krijgen met een verhoging van bijvoorbeeld 45 euro naar 293 euro. Volgens staatssecreataris Ross is de regeling in de nieuwe wet voor eigen bijdragen juist gunstig voor lagere - en middeninkomens. Ze erkent dat mensen met een inkomen boven 60.000 euro per jaar slechter af kunnen zijn in het nieuwe systeem. Ross stelt dat het heel moeilijk is om nu al de inkomensgevolgen van de nieuwe wet in kaart te brengen. Ze beloofde de zaak goed te volgen.

Extra geld verpleeghuiszorg

Ross van Volksgezondheid gaat het kabinet vragen extra geld beschikbaar te stellen voor de verpleeghuiszorg. Volgens Kamerleden zal het daarbij gaan om enkele honderden miljoenen euro's. Ross sprak de hoogte van het bedrag donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer niet tegen.

Woensdag presenteerde de Nederlandse Zorgautoriteit in oprichting een rapport waaruit bleek dat ongeveer 248 miljoen nodig is om verpleeghuispatiënten de zorg te kunnen geven waar ze volgens de regels recht op hebben. De zorgautoriteit maakte het rapport in opdracht van de Tweede Kamer, die objectief wilde laten onderzoeken of verpleeghuizen genoeg geld van de overheid krijgen om hun bewoners goed te verzorgen.

Verpleeghuizen waren de laatste jaren negatief in het nieuws omdat bewoners bijvoorbeeld te weinig gewassen werden, geen hulp kregen om naar het toilet te gaan, en zelden buiten kwamen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden