Kamer bespreekt begroting cultuur

Van Slot Loevestein tot de filmsector en van het Metropole Orkest tot het Rijksmuseum Twente: het komt maandag allemaal aan bod in de Tweede Kamer. Minister Jet Bussemaker bespreekt haar cultuurbegroting dan met Kamerleden.

Redactie
Slot Loevestein, een van de gespreksonderwerpen in de Tweede Kamer bij de behandeling van de cultuurbegroting. Beeld ANP
Slot Loevestein, een van de gespreksonderwerpen in de Tweede Kamer bij de behandeling van de cultuurbegroting.Beeld ANP

Een deel van het overleg gaat over de zorgen van de oppositie over een aantal musea, die door de bezuinigingen hard zijn getroffen. Het gaat onder meer om Slot Loevestein, waaruit Hugo de Groot in een boekenkist ontsnapte. Dat kasteel krijgt geen geld meer van het Rijk en moet waarschijnlijk binnen enkele jaren dicht voor het publiek.

Huis Doorn
Eenzelfde scenario lijkt weggelegd voor Museum Huis Doorn, waar de Duitse keizer Wilhelm II na de Eerste Wereldoorlog ging wonen en tot zijn dood in 1941 verbleef. Ook het Rijksmuseum Twente wordt in zijn voortbestaan bedreigd.

Ook zal over de filmsector worden gesproken. VVD, PvdA en D66 willen dat de minister werk gaat maken van een gunstiger belastingklimaat. Nu vluchten veel filmmakers naar het buitenland omdat de productie daar goedkoper is. Dat is niet goed voor de filmsector, maar ook niet voor de economie, stelt D66-Kamerlid Vera Bergkamp.

Metropole Orkest
CDA-Kamerlid Mona Keijzer zal verder een poging wagen om Bussemaker zich te laten inzetten voor het Metropole Orkest, dat lijkt te zijn uitgespeeld. Omdat het ensemble valt onder het Muziekcentrum van de Omroep, staat het op de mediabegroting en niet op de cultuurbegroting. Ze hoopt dat er binnen het cultuurbudget meer ruimte is om het orkest langer de tijd te geven om zelfstandig te worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden