Kamer beperkt onderzoek naar gevolgen van groter Schiphol

Het 'eigen externe onderzoek' van de Tweede Kamer naar de gevolgen van de uitbreiding van Schiphol zal slechts bescheiden van opzet zijn....

Van onze verslaggever

Pierre Heijboer

AMSTERDAM

Alle andere vraagpunten zijn uit de aanvankelijke opdracht voor het onderzoek geschrapt. Die punten betroffen met name een aantal vaagheden in de planologische kernbeslissing (PKB) van het kabinet over de groei van de luchthaven. Zoals de luchtvervuiling, de stankoverlast, de bekritiseerde meetmethode voor het lawaai, de groei van het aantal vliegtuigbewegingen en de groei van het aantal passagiers. Pogingen van GroenLinks, D66 en PvdA om ook die zaken nader onderzocht te krijgen, hebben in de kamercommissie schipbreuk geleden. 'We hebben het in de commissie gewoon verloren', aldus D66-kamerlid N. van 't Riet.

Volgens de directeur van het wetenschappelijk bureau van D66, C. de Vries, en het provincie-bestuur van Noord-Holland bieden de halfslachtigheden in de PKB-tekst van het kabinet aan Schiphol de mogelijkheid om veel verder uit te groeien dan door het kabinet wordt gesuggereerd.

VVD en CDA waren van meet af aan tegen een eigen onderzoek van de Tweede Kamer. De tientallen studies naar de gevolgen van de Schiphol-uitbreiding moesten genoeg zijn, vonden ze.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.