Kamer: Beloningsregels DNB en AFM te vaag

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt de regels van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor het beloningsbeleid bij financiële instellingen te algemeen en te vaag.

Zowel regeringspartij PvdA als oppositiepartijen SP en VVD noemden het donderdag positief dat de toezichthouders regels stellen, maar dan moeten die wel concreter worden om te kunnen controleren.

DNB en AFM maakten woensdag bekend de principes te hebben opgesteld, mede omdat ‘perverse beloningsprikkels worden gezien als een van de oorzaken van de financiële crisis’. PvdA'er Paul Tang stelde donderdag voor om de toezichthouders voor een rondetafelgesprek in de Kamer uit te nodigen voor een toelichting op hoe ze de regels gaan toepassen. Zijn collega's Frans Weekers van de VVD en Farshad Bashir van de SP steunen dat voorstel.

Volgens Tang stellen DNB en AFM dat ondernemingen een passend maximum moeten hanteren voor de variabele beloning, zoals bonussen, ten opzichte van het vaste salaris. ‘Maar waar hebben we het dan concreet over. Is dat één, twee of drie keer het salaris? Als ondernemers daarover geen duidelijkheid krijgen, zullen ze dus niks doen’, stelt het PvdA-Kamerlid.

Ook de VVD wijst erop dat het beloningsbeleid uiteindelijk uitgevoerd wordt door ondernemers en dat zij meer duidelijkheid moeten krijgen over hoe de toezichthouders gaan werken. Weekers noemt het wel een goede zaak dat DNB en AFM aangeven wat goede en slechte voorbeelden zijn. ‘Maar betekent dat, dat we werkenderweg moeten leren en door het opbouwen van een soort jurisprudentie duidelijkheid krijgen over wat wel en niet kan?’

De SP wil nu al harde maatregelen tegen hoge bonussen. Bashir wil minister Wouter Bos (Financiën) vragen variabele beloningen, die managers stimuleren om te kiezen voor snel eigen gewin in plaats van de belangen van de financiële instelling en de klanten, bij wet aan te pakken. Verder pleit de SP al langer voor het stevig belasten van bonussen aan de top.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden