Kamer akkoord met verlaging huursubsidie per 1 juli 2004

Een meerderheid van de Tweede Kamer gaat akkoord met het plan om de huursubsidie met ingang van 1 juli volgend jaar met 12 euro per maand te verlagen....

Van onze verslaggever

De linkse oppositie ageerde fel tegen de geplande bezuiniging, maar vond uiteindelijk het CDA niet aan haar zijde. De christen-democraten hadden eerder aangegeven grote moeite te hebben met de korting op de huursubsidie. Toch verwierp CDA-woordvoerder Van Bochove alle alternatieve voorstellen van de linkse oppositie. De meeste zouden de bezitters van een eigen huis benadelen.

CDA-woordvoerder Van Bochove is wel tegen een algemene korting op de huursubsidie. Hij stelde voor om de allerlaagste inkomens iets ontzien. Zij worden maximaal 8 tot 9 euro gekort, terwijl mensen met een hogere huur (en doorgaans een hoger inkomen) meer subsidie moeten inleveren. Daarnaast riep hij minister Dekker op om met huurders en verhuurders opnieuw te onderhandelen over de maximale huurverhoging voor 2004.

Volgens een afspraak uit 2001 mogen de huren jaarlijks met de inflatie plus 0,4 procentpunt stijgen. Als dat percentage lager wordt, is de overheid minder geld kwijt aan huursubsidie. Op die manier zou de geplande bezuiniging alsnog van tafel kunnen. De linkse oppositie stelt daarom voor om de huren volgend jaar in zijn geheel te bevriezen, daarin gesteund door de vereniging van huurders, de Woonbond.

De oppositie waarschuwt dat huursubsidie-ontvangers er in de plannen flink op achteruit gaan. Hun lonen worden bevroren, de huursubsidie-inkomsten dalen, terwijl de huren stijgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden