Kamer achter afname van DNA na zelfmoord

De Tweede Kamer ziet geen grote bezwaren in het stelselmatig afnemen van DNA van zelfmoordenaars. De Utrechtse korpschef Heijsman wil daarmee het aantal onopgeloste misdrijven verkleinen....

Van onze verslaggever Raoul du Pré

Bij zijn pleidooi om vaker DNA van zelfmoordenaars te gebruiken, haalde Heijsman deze week twee geruchtmakende zaken aan die de politie na jaren alsnog heeft kunnen oplossen nadat de vermoedelijke daders zichzelf om het leven hadden gebracht.

Het Openbaar Ministerie gaf in deze gevallen bij wijze van uitzondering toestemming om DNA-onderzoek te doen op zelfmoordenaars. In veel andere zaken wordt dit volgens Heijsman geweigerd. De korpschef wil daarom de wettelijke mogelijkheid krijgen bij alle niet-natuurlijke overlijdensgevallen DNA af te nemen.

De Tweede Kamer reageert welwillend. Het PvdA-Kamerlid Wolfsen spreekt van ‘een pleitbare gedachte’. Het Kamerlid Haersma-Buma (CDA): ‘Als we hiermee misdrijven kunnen oplossen, moeten we het niet laten.’ Hij benadrukt dat hij wel meer wil weten over de voorwaarden waaronder politie en justitie het DNA-materiaal dan mogen gebruiken.

Het VVD-Kamerlid Weekers belooft Heijsmans verzoek bij minister Donner van Justitie ‘op tafel’ te leggen. ‘Op deze manier kun je veel onrust in de samenleving en bij nabestaanden wegnemen. Bovendien kunnen we zo ook voorkomen dat iemand onschuldig vastzit voor een misdrijf.’

Minister Donner van Justitie gaf vrijdag geen commentaar, maar komt binnenkort met een brief waarin hij de Kamer informeert over nieuwe mogelijkheden van DNA-gebruik. Die mogelijkheden zijn de laatste jaren al aanmerkelijk verruimd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden