Kamer acht cursus inburgering noodzakelijk

De plannen voor de inburgering van 460 duizend migranten die in Nederland wonen zijn nog te vaag en worden te traag uitgevoerd....

Van onze verslaggever Michiel Kruijt

De Kamerleden stelden zoveel vragen aan de minister, dat zij meer tijd nodig heeft voor de beantwoording ervan. Het is de bedoeling dat het debat wordt vervolgd vóór het zomerreces, dat 2 juli begint.

Verdonk kondigde aan dat het wetsvoorstel over de inburgering van de oudkomers (migranten die al in Nederland wonen) in de zomer van 2005 wordt ingediend. Dit betekent dat het behalen van het examen op zijn vroegst in 2006 verplicht wordt voor een deel van de 460 duizend oudkomers die nog onvoldoende Nederlands spreken.

De omvang van deze groep is overigens een schatting. Werklozen en bijstandmoeders zullen als eersten voor het volgen van een cursus worden opgeroepen, maar het ministerie weet nog niet hoeveel mensen dit zijn.

Het CDA-Kamerlid Sterk riep de minister op snel duidelijkheid te geven over allerlei details. 'De onrust die over deze plannen bestaat, moet worden weggenomen.' Dijsselbloem van de PvdA vroeg hetzelfde, 'want we moeten onze kiezers uitleggen wat we gaan beslissen'. Alleen de partij van Verdonk, de VVD, zei daar niets over.

De minister verdedigde zich door te stellen dat eerst over de contouren van de inburgering moet worden gesproken voordat er wetgeving kan worden gemaakt. Op de opmerking van Dijsselbloem dat inburgering van 460 duizend oudkomers niet haalbaar is, antwoordde zij dat de vorige kabinetten niks hebben gedaan en dat het daarom een meerjarenproject wordt. Verdonk: 'Dat is geen gedogen, maar achterstanden wegwerken.'

Vorige week stelde een commissie voor de plicht tot inburgering voor personen ouder dan 57,5 jaar te laten vervallen, omdat er dan ook geen sollicitatieplicht meer is. De bewindsvrouw wees erop dat werklozen inmiddels tot hun 65ste moeten solliciteren. Zij liet doorschemeren deze grens ook te willen aanhouden voor de inburgering, maar zei nog geen besluit te hebben genomen.

Bijna alle fracties willen niet dat het aanbieden van inburgeringscursussen meteen wordt overgelaten aan de vrije markt. Sinds 1998 moeten nieuwe migranten al zo'n cursus volgen. Hun educatie wordt exclusief verzorgd door de Regionale Opleidingscentra (ROC's). Die stellen zevenduizend banen te moeten schrappen als de gedwongen winkelnering verdwijnt. Maar Verdonk zei dat dit 'doemscenario' zich niet zal voordoen, omdat de ROC's met hun ervaring een goede concurrentiepositie hebben.

Verdonk zei te zijn afgestapt van het idee om een keurmerk in te voeren voor de aanbieders van cursussen. Dat zou bureaucratie en hogere kosten met zich meebrengen. Dat kan betekenen dat inburgeraars ook bij particulieren terecht kunnen om kennis over Nederland en de taal te vergaren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden