Update

Kamer accepteert uitleg over 'de Finse deal die er niet was'

De Tweede Kamer hoeft niet opnieuw terug te komen van reces voor een debat over de 'Finse deal'. Een brief van minister De Jager van Financiën over een onderpand voor leningen is voor de meeste fracties duidelijk genoeg. Volgens De Jager is er géén overeenkomst met de Finnen. Die zou volgens hem ook onwerkbaar zijn.

De Jager en Rutte Beeld epa

In de brief die vandaag aan de Tweede Kamer is verstuurd benadrukte minister De Jager van Financiën nogmaals dat er geen sprake is van een overeenkomst zolang niet alle eurolanden daarmee hebben ingestemd. Om meer verwarring te voorkomen, wil het kabinet de Tweede Kamer voortaan wekelijks vertrouwelijk informeren over de stand van zaken rond de Europese hulp aan het noodlijdende Griekenland.

De Tweede Kamer is nu in meerderheid klaar met de discussie. Alleen de SP wil nog een debat over de kwestie. SP-Kamerlid Ewout Irrgang: 'De rook van de blunder van 50 miljard euro is nog niet opgetrokken of Rutte trekt nieuwe rookgordijnen op over onderpand op de Griekse leningen.' Irrgang vindt de manoeuvres van het kabinet 'niet meer te volgen'.

Voor de PvdA is inmiddels helder dat de leiders van de eurolanden er op hun top in juli een 'ongelooflijk rommeltje van hebben gemaakt'. De Finnen mochten met instemming van de euroleiders gaan praten met de Grieken over een onderpand. Maar als dat succesvol zou zijn, wil Nederland het ook en als iedereen het wil, gaat het niet door, is de analyse van PvdA'er Ronald Plasterk. 'Het kan niet zo zijn dat de Finnen garanties krijgen op kosten van Nederland. Dat is niet acceptabel en als het zo ver komt, moet Nederland dat vetoën.'

D66 en de VVD vinden de brief van De Jager helder en komen tot de conclusie dat er geen deal is tussen Grieken en Finnen en en die er waarschijnlijk ook niet komt. 'Er zijn geen bindende afspraken gemaakt over het onderpand dat Finland wenst. Daarvoor is toestemming nodig van de andere eurolanden en het IMF en dat is geruststellend'', zegt Helma Neppérus (VVD).

'Het kabinet zegt: er is geen deal en die komt er ook niet', zegt ook Ineke van Gent (GroenLinks). 'Daar zal ik ze ook aan houden.' Ze is niet blij met het voornemen van De Jager om de Kamer wekelijks vertrouwelijk te informeren. 'Het mag geen commissie-stiekem worden.'

Ook de Duitse minister van Financiën liet vandaag weten dat zo'n akkoord door alle Eurolanden moet worden goedgekeurd. 'Zo'n overeenkomst mag niet ten koste van andere landen die Athene helpen', aldus een Duitse woordvoerder. De Eurolanden moeten nog besluiten hoe met de Fins-Griekse deal om te gaan. De stem van Duitsland weegt daarin traditioneel het zwaarst.

Veel beroering
De overeenkomst die Griekenland en Finland sloten deed veel stof opwaaien. Andere landen krijgen namelijk geen onderpand voor hun deelname aan het Europese noodfonds.

Toen vorige week bekend werd dat het eurosceptische Finland wel een onderpand heeft bedongen, lieten een aantal Europese landen, waaronder Nederland, weten hier ook aanspraak op te willen maken.

Maar Rutte zei afgelopen vrijdag: 'Wat Finland krijgt, dat willen wij ook'. Hij zei dat Nederland dezelfde behandeling had geclaimd. Dat is een heel andere, veel stelliger lezing, dan die van De Jager tijdens het Kamerdebat.


Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.