Kamer accepteert feitenrelaas Schultz over aandelen Kiwa

De Tweede Kamer accepteert het feitenrelaas van minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu over de aandelen die haar man had in het bedrijf Kiwa, dat nauwe banden onderhoudt met haar ministerie. Volgens Schultz heeft zij niet in strijd gehandeld met het handboek voor aantredende bewindspersonen. De Tweede Kamer aanvaardt die conclusie, maar sommige oppositiepartijen vinden dat het handboek wel een update kan gebruiken.

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. Beeld ANP

De minister kwam afgelopen weekend in opspraak door een artikel in de Volkskrant. De krant onthulde dat de man van Schultz aandelen had in het voormalige staatsbedrijf Kiwa. Het bedrijf, dat nu in private handen is, verleent vergunningen aan onder meer openbaar vervoer, taxi's en luchtvaart. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu stelt de tarieven vast die Kiwa mag hanteren.

De man van Schultz verkocht zijn aandelen in het bedrijf in 2011, nadat zijn vrouw reeds in 2010 minister was geworden. Minister Schultz en minister-president Mark Rutte schreven vandaag gezamenlijk dat de minister bij haar aantreden heeft gehandeld volgens de regels van het handboek voor aantredende bewindspersonen. Omdat het echtpaar-Schultz niet in gemeenschap van goederen is getrouwd, zijn de belangen van een partner volgens het handboek niet relevant. Volgens de regels had Schultz de aandelen van haar man niet eens hoeven melden: 'Ik ga verder dan het handboek,' zei zij tijdens het debat over de kwestie dat vanavond in de Tweede Kamer plaatsvond.

 
Je bent partner van elkaar, hoe je dat juridisch ook vastlegt'
Stientje van Veldhoven, D66-Kamerlid

Geen belangenverstrengeling
Los van wat het handboek voorschrijft, beredeneren de minister en de premier dat de waardering van de aandelen (waarmee meneer Schultz van Haegen ongeveer 3 miljoen euro opstreek) plaatsvond nog voordat minister Schultz voor het eerst vanuit haar functie tarieven voor Kiwa vaststelde. Van belangenverstrengeling zou dus volgens de bewindspersonen geen sprake zijn.

In het debat bleek dat niet alleen de coalitiepartijen, maar ook de oppositie zich kan vinden in het relaas van Schultz. Wel wilden oppositiepartijen GroenLinks en D66 dat de minister-president nogmaals kijkt naar het handboek. Stientje van Veldhoven van D66 pleitte voor een update van de regels met daarin meer ruimte om casussen per keer te bekijken. 'Je bent partner van elkaar, hoe je dat juridisch ook vastlegt.'

Liesbeth van Tongeren van GroenLinks wilde nog verder gaan en stelde dat vooraf aan aantreden alle belangen van een toekomstig bewindspersoon gepubliceerd zouden moeten worden. 'Dat iets niet verboden is, wil niet zeggen dat het ook handig is', aldus Van Tongeren. 'Soms geldt niet alleen de letter van de wet, maar ook de geest.'

'Rellerig verhaal'
VVD-Kamerlid Ton Elias toonde zich ontdaan door het debat. Hij had enkel het verzoek om een debat gesteund om de kwestie zo snel mogelijk achter de rug te hebben. 'Integriteit van bewindspersonen is van groot maatschappelijk belang, maar dat is iets anders dan een heksenjacht op ambtsdragers. Het feit is dat volstrekt gehandeld is volgens handboek van 2010.' Elias noemde het bericht in de Volkskrant een 'rellerig verhaal'. Hij meende dat de krant het stuk niet zou hebben moeten plaatsen en hij nam het zijn collega-Kamerleden kwalijk dat zij naar aanleiding van het artikel een debat hadden aangevraagd.

Ook de SP, die traditiegetrouw zeer kritisch is als het aankomt op vertrouwenskwesties, zei, bij monde van Kamerlid Farshad Bashir, dat het vertrouwen in Schultz niet is geschonden. Wel sloot Bashir zich aan bij de oproepen van D66 en GroenLinks. 'Strikt genomen was het niet relevant welke aandelen haar man verder had. Maar integriteit is meer dan het opvolgen van de regels. Zou een beetje meer transparantie niet beter zijn?'

Aanpassing handboek niet nodig
Tijdens het debat ontstond ook discussie over het 'Handboek van aantredende bewindspersonen', waarin de regels staan voor nieuwe staatssecretarissen en ministers. D66 wil dat handboek aanpassen, net als GroenLinks en de ChristenUnie.

Maar dat is volgens de bewindspersonen niet nodig. Rutte: 'Het systeem bevalt mij. Ik zie geen reden het handboek te veranderen.' Ook Schultz vindt dat de regels niet hoeven worden aangepast. 'De regels die er nu zijn, zijn goed,' zei Schultz. Achteraf gezien vindt de minister dan ook niet dat zij de aandelen had moeten melden. 'Je kunt niet alles van te voren voorzien. Wel is het belangrijk als bewindspersoon open en transparant te zijn en dat heb ik gedaan,' aldus Schultz.

Beeld anp
 
'Het systeem bevalt mij. Ik zie geen reden het handboek te veranderen'
Premier Mark Rutte
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden