Kamer aarzelt over privébeveiligers op schepen

Er is voorlopig geen Kamermeerderheid voor de inzet van gewapende particuliere beveiligers op Nederlandse koopvaardijschepen. Minister Jeanine Hennis van Defensie zal de komende maanden diverse belanghebbenden raadplegen waarna zij eind 2013 een wetsvoorstel zal doen.

Een man in de rol van een piraat tijdens een anti-piraterij demonstratie in de haven van RotterdamBeeld ANP

De PvdA vindt vooralsnog dat het kabinet veel te hard van stapel loopt met het voornemen om wetgeving voor te bereiden die privébeveiligers op schepen toestaat , zei het PvdA-Kamerlid Sultan Günal-Gezer donderdag in de Tweede Kamer. Toch is de wetswijziging niet van de baan. 'De PvdA zal dit proces zeer kritisch volgen', zei ze. Alleen VVD en PVV steunen het voornemen van het kabinet nu al.

Nederlandse reders die schepen willen beveiligen bij de kust van Somalië kunnen op dit moment een beroep doen op het ministerie van Defensie. Die stuurt dan mariniers mee er bescherming. Maar de reders vinden deze oplossing te duur en niet flexibel genoeg. Minister Hennis bereidt daarom wetgeving voor die het mogelijk maakt om particuliere beveiligers in te huren als blijkt dat mariniers niet volstaan.

Ook D66, SP en CDA hebben nog geen behoefte aan particuliere beveiligers op Nederlandse schepen. SP wil de 'geweldsmonopolie' van de Staat niet opgeven. Bovendien wijst de partij erop dat het aantal kapingen bij Somalië flink is afgenomen. D66 wil veel meer onderzoek, terwijl het CDA pas wil kijken of de inzet van privébeveiligers nodig is als de mogelijkheden van Defensie volledig zijn uitgeput en 'zover is het nog lang niet', concludeert CDA-Kamerlid Raymond Knops.

Eind april meldde Hennis nog dat het onder strikte voorwaarden mogelijk wordt om particuliere beveiligers in te zetten op koopvaardijschepen die varen in gebieden waar piraten actief zijn. De wet zou gaan gelden voor 'bepaalde categorieën koopvaardijschepen'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden