Kamer aarzelt over nut uitbreiding aftapmogelijkheid

Crimineel Nederland hoeft nog niet te wanhopen. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer zit er voorshands niet op te wachten dat de overheid meer mogelijkheden krijgt om telecommunicatieverbindingen af te tappen....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Vooral PvdA, CDA en D66 zetten vraagtekens bij ruimere aftapmogelijkheden. Minister Sorgdrager toonde zich uitermate ongelukkig met de houding van de Kamer. Ze beet haar partijgenote Roethof van D66 zelfs toe: 'We zijn nu wel erg aan het difficulteren.' Maar Roethof vond helemaal niet dat ze moeilijk deed. Ze wil gewoon eerst een gedegen onderzoek naar de meerwaarde van extra aftapmogelijkheden voor ze ermee instemt. 'Is het betaalbaar en is het haalbaar', vroeg zij zich af.

Jorritsma en Sorgdrager willen in de wet opnemen dat bij de aanleg van nieuwe telecommunicatiesystemen alvast een technische voorziening wordt getroffen om aftappen mogelijk te maken. Dat vergemakkelijkt voor justitie het opsporingswerk. De ministers wezen erop dat de politie nu ook de gewone PTT-lijnen kan afluisteren, na instemming van de rechter.

De Kamer heeft echter grote moeite met de aanpassing van de wet. PvdA-kamerlid Van Zuijlen wees erop dat de overheid er nu al niet in slaagt telefoonverkeer via satellieten af te luisteren. CDA-kamerlid Van Rooy heeft vooral moeite met de privacy-schending.

Volgens Sorgdrager is een verruiming van de aftapmogelijkheden een eerste vereiste, als justitie de criminelen wil kunnen bijhouden. De minister hield de Kamer voor dat 'zomaar aftappen' niet aan de orde is. Er is altijd een rechter voor nodig.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden