Kalm oudjaar eist niettemin drie levens

De jaarwisseling is in Nederland opmerkelijk rustig verlopen. De recordhoeveelheid ingekocht vuurwerk, ter waarde van ruim 100 miljoen gulden, veroorzaakte minder problemen dan gevreesd....

Van onze verslaggever

Een 62-jarige man uit Weiteveen overleed toen een kist met verboden mortierbommen in zijn gezicht ontplofte, pal nadat hij de lont had aangestoken.

Een 16-jarige jongen in het Drentse Tweede Exloërmond kwam om het leven toen een illegale lawinepijl, die hij even tevoren in een zinkput had gegooid, onder zijn jas schoot en ontplofte.

In het ziekenhuis van Alkmaar bezweek op nieuwjaarsdag een 30-jarige man uit Camperduin aan de verwondingen die hij had opgelopen door een in zijn gezicht geëxplodeerde vuurpijl.

Tientallen mensen moesten in ziekenhuizen her en der in het land worden behandeld voor vuurwerkverwondingen. In Tilburg liep een jong kind blijvend oogletsel op doordat het een rotje in het oog kreeg.

Vijf mannen uit Hellendoorn liepen ernstige brandwonden op. Ze hadden een afgedankte caravan volgestouwd met autobanden en overgoten met benzine. Bij het aansteken van hun zelfgemaakte 'caravanbom' ontstond vermoedelijk door gasophoping een ontploffing en spatte de wagen uit elkaar.

In de vier grote steden verliep de eeuwwende betrekkelijk probleemloos. Het aantal gewelddadige incidenten bleef beperkt. Wel moesten rond de honderd bewoners van de Rotterdamse wijk Oud-Mathenesse hun portiekwoningen aan de Portugesestraat tijdelijk verlaten omdat de dakbedekking in brand stond. Waarschijnlijk was de oorzaak een vuurpijl .

In Delft, Dordrecht, Haarlem, Haaksbergen, Hoogkerk, Leiden, Lienden, Opheusden en Scheveningen kwam de Mobiele Eenheid in actie. Vooral in de Dordtse probleemwijk Oud-Krispijn escaleerde de situatie. Om de eigen politiepost te beschermen, dreef de ME zaterdagochtend een grote groep jongeren uiteen die politiebussen met stukgeslagen trottoirtegels en vuurwerk belaagde. De politie verrichtte zes arrestaties.

Het nationale millenniumfeest op de Dam in Amsterdam, een van de weinige grote millenniumfestiviteiten die ook doorgingen, trok 80 duizend bezoekers. Oorspronkelijk zou er tot twee uur 's nachts muziek te horen zijn, maar de organisatie besloot het spektakel een uur eerder af te breken omdat mensen zich in de straten rondom de Dam verdrongen om toch iets te kunnen zien.

In Utrecht bleef het van gemeentewege georganiseerde millenniumspektakel verscholen achter de kruitdampen van het op straat afgestoken vuurwerk. Het officiële vuurwerk en de bijbehorende lasershow vanaf de Domtoren was niet vanuit de hele stad te zien, zoals de bedoeling was.

Een groot vuurwerkspektakel in Amersfoort moest worden aangepast nadat een deel van het vuurwerk was gestolen. Drie mannen wisten met behulp van een bestelbusje 60 vuurwerkgranaten van het feestterrein te ontvreemden.

De stadsreiniging in Amsterdam verzamelde zaterdag drie keer zoveel 'huis- en veegvuil' in het centrum als voorgaande jaren, rond de tachtig ton. Nogal wat vuilnisauto's liepen een lekke band op vanwege het glaswerk op straat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden