'Kalifaatgezin' uit Huizen heeft niets met jihad te maken

Een van de twee 'kalifaatgezinnen' uit Huizen blijkt niets met de jihad te maken te hebben. Begin september al werd de zaak tegen 'jihadvader' Mourad M., wegens gebrek aan bewijs geseponeerd. M. werd onder meer verdacht van het treffen van voorbereidingen voor een zelfmoordaanslag.

Janny Groen
Mourad en Engelina met hun vijf zoons en dochtertje. Beeld Julius Schrank
Mourad en Engelina met hun vijf zoons en dochtertje.Beeld Julius Schrank

De 'jihadaffaire' heeft het gezin M. behoorlijk getraumatiseerd, vertellen de ouders Mourad (34) en Engelina (32) exclusief aan de Volkskrant. Hun kinderen werden vorig jaar augustus uithuisgeplaatst, zij werden gearresteerd en beschuldigd van lidmaatschap van een terroristische organisatie. Burgemeester Fons Hertog van Huizen maakte hun arrestatie op een persconferentie bekend, waarna alle landelijke media berichten over de gezinnen 'uit het kalifaat in het Gooi'.

Reconstructie

Eind augustus 2014 wordt een gezin uit Huizen opgepakt omdat het op het punt zou staan zich aan te sluiten bij IS. Het is groot nieuws, met persconferentie en al. Maar hoe mis zaten de autoriteiten (+).

'In de media werd Mourad afgeschilderd als een jihadistische Rambo', zegt Engelina. Hij zou extreem gesloten en een fanatiek beoefenaar zijn van Krav Maga, een vecht- en zelfverdedigingssysteem dat is ontwikkeld door het Israëlische leger. Mourad: 'Ik heb ooit eens één proefles gevolgd.'

Ze zijn slachtoffer van een tunnelvisie, denken ze. Te snel werden zaken geduid en in de context van de gewelddadige jihad geplaatst. Dat de praktiserende Mourad vrouwen geen hand geeft, dat Engelina een hoofddoek draagt, dat ze de wens koesterden ooit in een islamitisch land te gaan wonen: alles werd gezien als signaal van radicalisering.

Burgemeester Fons Hertog van Huizen in 2012. Beeld anp
Burgemeester Fons Hertog van Huizen in 2012.Beeld anp

Proces-verbaal

Mourad en Engelina werden niet publiekelijk gerehabiliteerd toen hun zaak in september werd afgelegd. De zwaarste verdachtmaking over de mogelijke zelfmoordactie was al dit voorjaar van tafel. In een proces-verbaal van de politie van 15 april staat dat het geluidsfragment, waarop die verdachtmaking was gebaseerd, 'meer dan vermoedelijk' slaat op om een Arabische radio- of televisienieuwsuitzending die op de achtergrond aanstaat. Het fragment duurde 17 seconden en was van erbarmelijke kwaliteit. Mourad en Engelina kregen dat proces-verbaal pas op 30 november te lezen.

NIEUWSBRIEF
Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden