Kalief van ISIS toont zich en preekt

Dat Abu Bakr al-Baghdadi, de zelfbenoemde kalief van het islamistische ISIS, zonder problemen kan preken in de grootste moskee van Mosul, zegt iets over de macht van de terreurorganisatie.

BAGDAD - Het hoofd van het nieuwe 'kalifaat' in Irak en Syrië, Abu Bakr al-Baghdadi, heeft zich voor het eerst aan de wereld getoond. In een zaterdag verspreide video van 21 minuten is hij te zien terwijl hij een preek houdt in een moskee in Mosul. De stad in het noorden van Irak werd op 9 juni ingenomen door de organisatie Islamitische Staat van Irak en groot-Syrië (ISIS), waarvan Al-Baghdadi de leider is.


De opname is waarschijnlijk vrijdag gemaakt. De Iraakse regering liet zondag weten dat de veiligheidsdiensten onderzoeken of de man in het filmpje inderdaad de illustere ISIS-leider is. Zegslieden van de diensten vertelden buitenlandse persbureaus echter al dat het inderdaad om Al-Baghdadi gaat. Het filmpje staat op een website die vaker door de extremistische groep is gebruikt.


Te zien is hoe Al-Baghdadi, gekleed in een zwart gewaad en met een zwarte tulband, langzaam de trap van het spreekgestoelte beklimt. Dan roept hij op tot gebed en reinigt zijn tanden met een miswak, een speciaal soort stokje dat gelovige moslims daarvoor gebruiken. De camera laat vervolgens enkele tientallen mannen en jongens zien die toeluisteren. Aan een muur hangt de zwarte vlag van ISIS.

Weinig emotie

Sprekend in klassiek Arabisch met weinig emotie in zijn stem, ontvouwt de zelfverklaarde kalief een visie waarin de heilige oorlog centraal staat, een strikte interpretatie en toepassing van de sharia en de noodzaak voor alle moslims om het vorige week uitgeroepen islamitische kalifaat te steunen.


'De mujahedin zijn door God beloond met de overwinning na jaren van jihad', zegt hij. 'Zij waren in staat hun doel te bereiken en hebben haast gemaakt door het kalifaat af te kondigen en een imam te kiezen.' Met de 'imam' bedoelt Al-Baghdadi zichzelf.


'De verantwoordelijkheid om aan u leiding te geven is een zware last', zo vervolgde hij. 'Ik ben niet beter dan u, noch deugdzamer. Als u mij op het juiste pad ziet, help me. Als u mij op het verkeerde pad ziet, adviseer me en hou me tegen. En gehoorzaam mij alleen voor zover ik God gehoorzaam.'


De Britse krant The Telegraph schreef dat op het filmpje te zien is dat Al-Baghdadi een zeer duur horloge draagt, wat volgens de krant niet strookt met zijn boodschap. Op Twitter lokte het bericht de nodige hoon uit.


Volgens jihadisme-expert Aymenn al-Tamimi toont het feit dat ISIS de video al een dag na de opname naar buiten heeft gebracht de kracht en het zelfvertrouwen van de beweging. 'Dat hij dit zonder problemen heeft gedaan in de grootste moskee van Mosul is een teken van de macht van ISIS in de stad.'


De druk op Iraakse premier Nuri al-Maliki om afstand te doen van de macht is verder toegenomen door de oproep dit weekend van Moqtada al-Sadr, een vooraanstaande sjiitische geestelijk en politiek leider. Hij drong er bij de aanhangers van Al-Maliki in het parlement, verenigd in het blok Staat van de Wet, op aan de premier niet te steunen in zijn streven naar een derde ambtstermijn en een andere kandidaat aan te wijzen.


Al-Maliki 'heeft ons verwikkeld in langdurige ruzies over veiligheid en grote politieke crises', schreef Al-Sadr op zijn website. De sjiitische premier ligt binnen en buiten Irak onder vuur omdat hij de soennieten in het land van zich heeft vervreemd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden