Kalfstong

Ik kreeg een brief van Peter’s Farm® Kalfsvlees. ‘De hoofddirectie betreurt het ten zeerste dat u onlangs in een van uw columns de suggestie heeft gewekt dat het vlees van Peter’s Farm onder zou doen voor scharrel- of biologisch kalfsvlees....

Marcus Huibers

En inderdaad, hij ziet er indrukwekkend uit, die site. Zo kun je met een webcam live in een van de stallen kijken hoe goed die kalfjes het wel niet hebben. Een gezellige bende is het, met zwartbontjes die met skippyballen spelen (dat schijnt goed voor het humeur te zijn). Het is zo gezellig dat het haast niet te verdragen is dat die dartelende doerakken daar alleen staan om uiteindelijk verorberd te kunnen worden.

Goed, als we ze dan maar helemáál opeten. Maar dat doen we niet, de lekkerste dingen verdwijnen bij het slachtafval. Zo ook bij Peter’s Farm: ze verkopen kalfslapjes en entrecote en zo, maar geen zwezerik, lever, kop, of tong. Of zou de hoofddirectie die misschien zelf opeten?

Week de tong met wat zout een paar uur of langer in koud water. Zet een grote soeppan met water op het vuur. Leg de tong erin met de soepgroenten, het bouillonblokje, en de laurier, en kruid met zout en peper. Breng aan de kook en laat de tong twee uur zachtjes garen met de deksel op de pan. Het kookvocht is tegen die tijd een heerlijke bouillon geworden.

Haal het vel van de tong: dat is best even priegelen. Snij de tong in dunne reepjes, gooi de vette stukken weg en bak de reepjes in vijf minuten krokant met wat olie in een koekenpan. Maak ondertussen een groene salade. Ik zou kropsla nemen, met een simpele mosterddressing. Leg de stukjes tong er op. Je kunt de salade nog meer optuigen, maar eenvoudig is eigenlijk het lekkerst, met een kopje bouillon vooraf.

Marcus Huibers

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden