Kalff onthult salaris van ABN Amro-top

De acht bestuursleden van ABN Amro verdienen ieder een jaarsalaris van circa 1,5 miljoen gulden, exclusief opties. Dat onthulde bestuursvoorzitter J....

Van onze verslaggever

ABN Amro is de eerste Nederlandse onderneming die, zonder hiertoe verplicht te zijn, bekend maakt wat de bestuurders exact verdienen. Een aantal Brits/Nederlandse multinationals (Shell, Unilever, Reed Elsevier) maak de salarissen al langer openbaar omdat de Britse wetgeving dit eist.

De hoogte van de salarissen is volgens Kalff 'in orde', verwijzend naar de beloning bij andere grote banken. De honorering bij ABN Amro, de achtste bank ter wereld, ligt wel lager dan die bij banken in Duitsland en Engeland. In de VS kunnen topbankiers zelfs drie- tot viermaal zoveel verdienen, en daarbij vergeleken is de bezoldiging bij ABN Amro 'aan de matige kant', aldus Kalff.

Tot nu toe maakte ABN Amro alleen in het jaarverslag bekend wat de totale bezoldiging was van alle bestuurders. Dit is sinds 1984 wettelijk vereist. Vorig jaar was deze bezoldiging 15,6 miljoen gulden. Maar dat bedrag bestaat behalve uit salaris voor het bestuur ook uit pensioenverplichtingen en gouden handdrukken voor vertrekkende bestuurders.

Kalff had gerekend op vragen over de beloning. Deze week werd bekend dat het kabinet de bestuurders van bedrijven wettelijk wil dwingen meer openheid te geven over de hoogte van hun salaris. 'Daarom heb ik thuis even zitten rekenen.' Zelf verdient hij 'iets meer dan de rest', maar hoeveel wilde hij niet zeggen. 'In elk geval niet een kwart meer, zoals bij sommige andere bedrijven.' Het kabinet wil dat in de toekomst ook duidelijk wordt wat de topman exact krijgt.

Ook over de optieregeling moet meer duidelijkheid komen. De raad van bestuur van ABN Amro ontving in 1998 gemiddeld 40 duizend opties per persoon: in totaal 321.716. 'Dat is zeer veel minder dan bij andere bedrijven in Nederland of elders in de wereld', stelde Kalff. Het is overigens meer dan wat de ING-top vorig jaar kreeg: 200 duizend opties.

De ABN-top bezit samen bijna 750 duizend opties. De nieuwe opties zijn nu nog niets waard, omdat de gemiddelde uitoefenprijs boven de huidige koers van het aandeel ABN Amro ligt.

De honderdvijftig hoogste medewerkers van de bank ontvingen vorig jaar gemiddeld bijna 20 duizend opties per persoon, in totaal 2,8 miljoen opties. De overige 106 duizend werknemers kregen samen ruim 10 miljoen opties.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden