Kalender waarmee gevangenen oude moordzaken helpen oplossen, is 'doorslaand succes'

Een huis van bewaring is ook een kenniscentrum. Daarom verspreidt de politie daar haar coldcasekalender. Die van 2017 leverde veel tips op.

Gevangenen hebben gebrek aan van alles, maar twee zaken bezitten ze in overvloed: tijd én kennis over door anderen gepleegde strafbare feiten. En dus, zo dachten ze in de VS, zou het weleens kunnen werken om kaartspellen bedrukt met onopgeloste moordzaken te verspreiden binnen de gevangenismuren. Met een beloning in het vooruitzicht gaven gevangenen zowaar duizenden tips aan de opsporingsautoriteiten. Tientallen moorden zijn alsnog opgelost.

Een kaartspel was voor de Nederlandse politie een brug te ver, maar vorig jaar werden de gevangenismuren wel opgesierd met de eerste 'coldcase-kalender'. Maandag komt de editie van 2018 uit. Hoewel de speelse veelkleurigheid van de kalender anders doet vermoeden, worden gruwelijke moordzaken er tot in detail beschreven. Voorzien van een stempel met het bedrag dat wordt uitgekeerd bij de gouden tip.

Tipgeld

De editie van 2017 was volgens de politie een doorslaand succes: 32 bruikbare tips kwamen er binnen, negen oude zaken worden (mogelijk) heropend. Recherchekundige Jeroen Hammer, bedenker van de kalender: 'Uit een steekproef bleek dat bijna tweederde van de gedetineerden de kalender een goed idee vindt.'

Binnen de gevangenismuren wordt veel gesproken over gepleegde misdaden. Sommige daders hebben berouw, anderen pochen op hun 'verdiensten'. De informatie die uit die gesprekken voortkomt, kan cruciaal zijn voor het oplossen van oude zaken, maar komt doorgaans niet bij de onderzoeksteams terecht. Praten met de politie is geen populair tijdverdrijf onder de meeste criminelen.

Vandaar ook het tipgeld. Volgens de politie kan het gevangenen, maar ook burgers die zwijgen uit angst, net dat laatste zetje geven om zich te melden. 'We laten met het uitloven van beloningen zien dat het ons veel waard is om bepaalde zaken op te lossen', aldus Linda Buitenweg, leider landelijk team opsporingscommunicatie van de politie. 'Eén tip kan voldoende zijn voor het oplossen van een zaak.'

Nul euro uitgekeerd

In totaal kwamen er in 2017 zo'n 800 tips binnen over cold cases, bijna vijf keer zoveel als een jaar eerder. Volgens de politie het gevolg van de toegenomen aandacht voor oude zaken. Niet alleen door de coldcasekalender, maar ook door tv-programma's als Cold Case: Dader Gezocht en Opsporing Verzocht.

Hoewel er vorig jaar een recordbedrag aan tipgeld is uitgeloofd - 1.135.000 euro in 76 zaken - werd het geen dure aangelegenheid voor de staat: er is nul euro uitgekeerd. Dat komt doordat alleen tot betaling van de tipgever wordt overgegaan als de tip leidt tot vervolging van een verdachte. Dat gebeurt doorgaans maar bij een paar procent van de tips.

Desondanks is het uitloven van een beloning een veelgebruikt instrument van politie en OM. 'Baat het niet dan schaadt het niet', aldus woordvoerder van het OM Wim de Bruin. 'Komt de gouden tip niet, dan kost het ons niks. Het vooruitzicht van een beloning kan mensen wel over de streep trekken.'

Doorverkopen

Op de coldcasekalender variëren de beloningen tussen de 10 en 20 duizend euro. De vuistregel: 10 duizend euro voor informatie over overvallen, 15 duizend bij moord of doodslag en 20 duizend euro bij de gouden tip waarmee een liquidatie wordt opgelost.

In de spaarzame gevallen waarin de tipgever wél geld ontvangt, moet hij erop hopen dat er geen anderen zijn die ook waardevolle informatie geven. Dat gebeurde bijvoorbeeld na de overval met dodelijke afloop op de Haagse juwelier Stratmann. De 15 duizend euro tipgeld die was uitgeloofd, moest worden verdeeld onder negen mensen.

Mocht een tip niet leiden tot de verwachte beloning, dan zijn er nog andere manieren om iets aan de cold cases over te houden. Zo verkopen Amerikaanse (ex-)gevangenen hun speelkaarten met onopgeloste moorden ('gelimiteerde editie, nog nooit uit het pakje gehaald') voor tientallen dollars op eBay. Dat zit er voor Nederlandse criminelen niet in: de coldcasekalender is vanaf maandag online voor iedereen toegankelijk.


Amsterdam - onbekende dode man met opvallende tatoeages

Januari week 4
'Onder een hoop vuil werd op 11 januari 1982 het stoffelijk overschot gevonden van een onbekende man. Deze lag gewikkeld in een kleed op het perceel aan de Oudezijds Voorburgwal 143. (...) Op de binnenkant van het rechterbeen droeg hij een tatoeage van een vlinder. Op de rechter onderarm was een tatoeage te zien van een hartje. Op de linker onderarm had hij een indianenkopje laten zetten en op de rug een tatoeage van een hand met daarop een brandende kaars. Daarop stond de tekst 'Der Teufel soll mein Führer sein!'

Beloning 15.000 euro

Egmond-Binnen - bejaarden in huis overvallen

Augustus, week 32
'Nietsvermoedend waren Engelbertus Swart (71) en zijn twee zussen Elisabeth (80) en Johanna (85) die vrijdagavond 11 augustus 2006 aan het kaarten. Totdat plotseling rond middernacht vier in het donker geklede mannen met bivakmutsen en wapens de woning aan de Noordvelderweg 1A in Egmond-Binnen binnendrongen. (...) Ze konden niets vinden. Daarop sloegen en bedreigden ze de drie weerloze bejaarden meerdere keren en vroegen telkens waar de kluis was. Rond 6 uur 's ochtends verlieten de vier mannen de woning met waardevolle goederen en geld.'

Beloning: 10.000 euro

't Zandt - bom ontploft onder auto

December, week 52
'Terwijl hij over de A28 reed ter hoogte van Nunspeet ontplofte er plotseling een bom onder de auto van Johannes Versfeld. De 45-jarige inwoner van het Groningse 't Zandt raakte zwaargewond. Hij overleefde de aanslag op 23 november 2000, maar werd wel invalide. (...) Wonder boven wonder bleef het 10-jarige jongetje dat ook in de auto zat ongedeerd. Versfeld stond bekend als softdrugsdealer. Het vermoeden bestaat dat de aanslag op zijn leven een afrekening had moeten worden.'

Beloning: 20.000 euro

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden