Kakkineuze Rees-Mogg roept gegniffel op als mogelijke opvolger May

Jacob Rees-Mogg in 2014 met zijn zoontje Peter in Rochester, Kent Beeld Eddie Mulholland/The Daily Telegraph

Naar verluidt moest Theresa May grinniken toen ze te horen kreeg dat niet alleen de oudgedienden David Davis, Boris Johnson en Philip Hammond worden genoemd als kandidaten om haar op te volgen, maar ook Jacob Rees-Mogg, alias The Mogg. De deftige parlementariër - ook wel aangeduid als De Rechtschapen Afgevaardigde van de 19de Eeuw - roept bij menigeen een glimlach op het gezicht, bijvoorbeeld wanneer hij zijn oneigentijdse hoffelijkheid toont en openbaar huilen omschrijft als 'new-age gedruip'. Ook het bericht dat hij, net als de Spaanse koning, een eigen toilet heeft in het restaurant van het chique hotel Claridge's, deed velen gniffelen.

In dat onbeschaamd kakkineuszijn schuilt zijn kracht. Kiezers hebben genoeg van politici als Blair en Cameron die hun goede komaf probeerden te verdoezelen. Er is vraag naar authenticiteit, naar politici die 'zichzelf zijn'. En dat is de altijd in pak geklede Rees-Mogg. Toen hem onlangs werd gevraagd of hij weleens de luier verschoont van baby Sixtus Dominic Boniface Christopher (kind nummer zes - hij wil met zijn vrouw een cricketteam ter aarde brengen), antwoordde hij: 'Ik heb nooit een luier verschoond. Nanny zou dat niet goedkeuren.' Deze week publiceerde Rees-Mogg een gezinsfoto met de betreffende nanny Veronica in het midden die al sinds 1965 bij de Rees-Moggs werkt.

Het satirische tijdschrift Private Eye noemde hem de nieuwe 'grappige Tory', en daarmee een opvolger van Boris Johnson. Het voordeel van de 48-jarige Rees-Mogg is dat hij een fris gezicht heeft en nooit zijn handen vuil heeft hoeven maken als bewindsman. Dat het slungelachtige en eloquente Kamerlid bij peilingen goed ligt bij de achterban, heeft ook te maken met zijn harde Brexit-lijn. Net als zijn overleden vader William - de voormalige hoofdredacteur van The Times - is hij een devote euroscepticus. Zijn handicap is dat hij niet de ideale figuur is die de gespleten partij kan herenigen.

Sterker, het Conservatieve Kamerlid Heidi Allen heeft al gezegd dat zij de partij gaat verlaten als deze 'High Tory' onverhoopt leider wordt. Dat heeft niet alleen te maken met zijn Ukip-achtige Brexit-lijn. De afgezant van Noordoost-Somerset is zo conservatief als hij overkomt. Hij heeft als katholiek moeite met abortus ('bijna een vorm van contraceptie'), is tegen het homohuwelijk en voor bezuinigingen op de sociale zekerheid. 'Ik ben meer geïnteresseerd in wat mensen kunnen dan wat ze niet kunnen', schreef hij in The Daily Telegraph over het verplicht keuren van arbeidsongeschikten. In hoogbouwflats ziet hij 'een belichaming van het socialisme'.

En wil de historicus Rees-Mogg, van wie bekend is dat hij het liefst Kamervoorzitter wordt, wel verhuizen naar Downing Street? De vraag werd een kwart eeuw geleden al eens gesteld, toen hij als 24-jarige al veel geld verdiende als zakenbankier. 'Ik kan daar onmogelijk over speculeren', luidde het antwoord indertijd. Recentelijker zei Rees-Mogg, die sinds kort zowel een Twitter- als een Instagram-account heeft, dat er altijd een kans is dat hij zijn hoed in de ring gooit, er relativerend aan toevoegend dat deze vervolgens meteen zal worden teruggeworpen. Het zal zeer waarschijnlijk een hoge hoed zijn. Of anders een bolhoed.

Aanvullingen & verbeteringen: In een eerdere versie van dit artikel stond dat Jacob Rees-Mogg ook wel werd aangeduid als 'De Rechtgeschapen Afgevaardigde van de 19de Eeuw'. Dat moet zijn: 'De Rechtschapen Afgevaardigde van de 19de Eeuw'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden