Kadhafi's openlucht studio

HANS AARSMAN

Als de NAVO medio maart begint met bombardementsvluchten boven Libië, wordt het stil rond Kadhafi. Drie weken duurt het voor hij op 10 april weer in het openbaar verschijnt. Stralend hangt hij uit het open dak van een auto, hij balt zijn vuisten ten hemel. Ondergaand zonnetje, een groep juichende mensen om de auto heen, pers erbij, geen noemenswaardige bewaking. Zo, die durft. Blijkbaar zit hij nog stevig in het zadel en ligt hij goed bij het volk. Op de achtergrond een grasveld en een paar bomen, bijna idyllisch ziet het eruit.

Vier maanden later wordt deze foto genomen op Kadhafi's compound in Tripoli, Bab al-Aziziya. De rebellen hebben het net veroverd. Tussen de kruitdampen herken ik de bomen en het veldje: dezelfde als op de foto's die in april waren genomen. Dat ik erin getrapt ben. Kadhafi begaf zich toen niet onder zijn eigen volk, hij reed een rondje in zijn eigen tuin, hij liet zich toejuichen door zijn eigen personeel.

De tent rechts komt me bekend voor. Liet Kadhafi zich niet voor die tent fotograferen met een groep Afrikaanse leiders? Ook een paar maanden geleden. Hij wees naar iets buiten beeld en alle leiders keken die kant op. Kadhafi heeft alles onder controle, leek het. En hij ligt goed bij de leiding van het Afrikaanse continent, leek het.

Het podium links, bedekt met tapijten, twee zwarte speakerboxen rechts, ken ik ook. Heel geschikt om daarop wat aanhangers te laten juichen. Verderop staat een klein houten platform, vandaar lijkt het met een telelens al gauw een massale bedoening. Wat is er hier niet gebruikt voor Kadhafi's imago? De goudkleurige metalen arm die een zilverkleurig vliegtuig verkreukelt, is neergezet na de Amerikaanse poging in 1986 Kadhafi met compound en al weg te bombarderen. Als hij een donderspeech hield vanaf zijn balkon, altijd dat afgrijselijke geval op de voorgrond. Nu ziet het er klein en knullig uit, een rekwisiet dat na afloop van de opnames is achtergelaten in de studio. Een rebel is erop gekropen, hij poseert met de nieuwe Libische vlag. Smachtend kijkt hij naar de hemel.

Achter hem een auto met hetzelfde rood-zwart-groen op het dak geschilderd. De sikkel op de vlag is vervangen door een N. Wat voor N? Of is het een Z? Ik kan er niets over vinden.

Nog meer vlaggen zijn er, kleine wit-gele op spatborden. Rechtsonder twee geel-zwart-rode op twee motorkappen geschilderd. Op autodaken verderop gele en rode driehoeken, gele en rode banen. Wat een zootje ongeregeld, of ze uit alle windstreken zijn komen aanrijden. Zouden ze de diverse stammen vertegenwoordigen binnen de Libische landsgrenzen? Allemaal met eigen belangen. Maar nu staan ze gezamenlijk te juichen rond die ene Libische vlag. Ze maken er foto's van met hun telefoons. En daarvan weer deze foto. Kadhafi mag gevlucht zijn door een tunnel onder zijn compound, boven de grond doet zijn studio het nog.

Twitter.com/hansaarsman

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden