Kadhafi roept op tot grof geweld, en blijft zitten

AMSTERDAM - Een razende en uitdagende Moammar Kadhafi heeft zijn aanhangers opgeroepen om vandaag met grof geweld de straten terug te veroveren op de oppositie die steeds grotere delen van Libië controleert. De Libische leider waarschuwde dinsdag in een harde en provocerende toespraak dat betogers zullen worden geëxecuteerd. Ook zei hij bereid te zijn te sterven in zijn land als een 'martelaar'.

Van onze buitenlandredactie
Mouammar Kadhafi, tijdens zijn televisietoespraak. Beeld reuters
Mouammar Kadhafi, tijdens zijn televisietoespraak.Beeld reuters

Uren na Kadhafi's toespraak trad zijn minister van Binnenlandse Zaken af, zo meldde Al-Jazeera. Hij deed een dringend beroep op het leger om de kant te kiezen van de betogers. Nadat Kadhafi de Italiaanse premier Berlusconi had bezworen dat 'alles in Libië goed is', maakte hij zich in de avond op om zijn aanhangers op het Groene Plein toe te spreken.

De toespraak van de in het nauw gedreven Kadhafi duidt er mogelijk op dat hij vandaag het verzet in Tripoli wil breken. 'Ik heb nog geen opdracht gegeven om geweld te gebruiken', aldus Kadhafi in zijn eerste toespraak tot het volk sinds de onlusten begonnen. 'Maar als ik dat doe, zal alles branden. Verlaat uw huizen en val ze aan in hun holen. De tijd is gekomen om Libië straat voor straat te heroveren op die ratten. Maak ze af.'

Gevochten

De Libische leider hield zijn toespraak in zijn residentie terwijl de berichten toenamen dat zijn regime met het uur verder afbrokkelde. Ook in de grote oostelijke stad Tobruk werd dinsdag gevochten tussen veiligheidstroepen en betogers. Aan de grens met Egypte waren de grensposten overgenomen door gewapende demonstranten. 'De slachter', was te lezen op een foto van Kadhafi die een demonstrant omhoog hield. 'De hele oostelijke regio is niet meer onder Kadhafi's controle', aldus de overgelopen legerofficier Hany Saad Marjaa. Het aantal topdiplomaten dat Kadhafi afvalt, liep dinsdag op tot zo'n twintig, onder wie de ambassadeur in de VS. De Veiligheidsraad van de VN kwam in spoedzitting bijeen.

Terwijl de inwoners van Benghazi feest vierden, kwamen uit Tripoli berichten over bloedbaden. Volgens ooggetuigen lagen de straten van sommige wijken bezaaid met lijken. Paramilitaire eenheden zouden schieten op alles wat bewoog.

null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden