Kadhafi: het einde van een dictator

De wereldleiders juichen om de dood van Kadhafi, maar onthoud wel dat een bende huichelaars jarenlang bij hem onderdanig op de stoep heeft gestaan om maar zaken te kunnen doen.


Hans van Noord, Utrecht


En toch vind ik het gek dat wij beschaafde westerlingen blij zijn met de dood van mensen.


Ook al heetten ze Saddam Hussein, Osama Bin Laden of Kadhafi.


Hans van der Heijden, Purmerend


Het symbool van de dictatuur is weggenomen, Kadhafi is gedood. Op zich vind ik het 'jammer' dat Kadhafi is gedood. Ik zou hem liever berecht hebben gezien, iets wat voor het Libische volk (verwerking) mijns inziens ook beter zou zijn geweest, maar de feiten liggen anders.


Het is nu aan de Libische Nationale Overgangsraad om tot een enigszins ordentelijk en transparant model te komen. Dat zal nog een hele klus gaan worden. Het is bekend dat er in Libië vele stammen zijn, maar ze hebben (hadden) wel één gemene deler, het afzetten van de dictator. Misschien dat hen dit bindt in de onderhandelingen die nu gaan komen.


Het zou al heel wat zijn als er persvrijheid komt, en op termijn vrije verkiezingen. Libië is met de val van Kadhafi in een gat gevallen, de situatie die nu is ontstaan, is nieuw. Het land is nooit een democratie geweest, dus hoe nu te handelen?


Als eerste maar eens het Groene Boekje goed opbergen, en ik zou het als symbool bewaren, om te zien hoe het niet moet. Ik wens alle Libiërs heel veel wijsheid toe bij het bouwen aan de democratie waar ze hard voor hebben moeten vechten.


Leon Bakermans, Valkenswaard.


Ik heb de krant van vrijdag 21 oktober dubbelgevouwen en alleen de woorden van Arnon Grunberg gelezen. Woorden die me precies daar raken waar ikzelf aan dacht toen ik hoorde dat Kadhafi vermoord was.


Peter Bartels, Haarlem


Kadhafi is dood. Lang leve de revolutie. Het volk gaat uitzinnig van vreugde de straat op, en terecht.


'We zijn vrij', roept de kelner van een hotel-restaurant.


Eindelijk is het dan zover, eindelijk een einde aan al die ellende van een dictatuur.


Ik denk echter ook terug aan het verdrijven van de regering van het voormalige Perzië. Ook uitzinnige vreugde. Eindelijk vrij. Khomeini wordt jubelend binnengehaald als de nieuwe leider van de broeders. De zusters telden niet mee. Stokslagen voor een haartje onder de nu verplichte hoofddoeken, vrouwen aan de kant, school verboden voor meisjes enzovoorts.


Het is te hopen dat het allemaal goed komt in Libië. Wie neemt het leiderschap over? Hoe gaan de nieuwe wetten er uitzien?


Wil Brussaard-van Leeuwen, Hoorn


'Nu ga ik de krant opzeggen', was mijn eerste reactie nadat ik was bijgekomen van de onzinnig grote gruwelfoto op de voorpagina van mijn krant. Toen ik kort daarna de voetnoot van Arnon Grunberg las, wist ik het zeker: 'Ik doe het niet'!


Leo Jansen, Zevenaar


Massamedia en politici tuimelen over elkaar om uit te venten dat Libië vrij is. Vrijheid is natuurlijk een abstract begrip, maar over één ding zouden we het eens kunnen zijn: de meest eenvoudige soort van vrijheid die je kunt verzinnen, is er eentje die mensen vrijwaart van de willekeur van de ander.


Een vrijheid die tenminste waarborgt dat er een besef of beter nog, instantie is die zonder aanzien des persoons voorkomt dat wreedheid kan worden gebotvierd.


Je moet daar niet naïef in zijn: bloeddorst is een eigenschap van de mens. Maar juist ook daarom is elke zweem van je verlustigen aan wreedheid ongewenst. Libië heeft waarschijnlijk nog een lange weg te gaan naar vrijheid. Laten we hier tenminste het goede voorbeeld geven.


De voorpagina met de enorme lynchfoto van Kadhafi vind ik geen goed voorbeeld. Een foto die een paar vierkante centimeter kleiner was of met een paar liters minder bloed, had ook volstaan.


Hans de Clercq, Naarden


Uw buitenlandredactie typeert de door Kadhafi afgezette vorst in Libië als 'de pro-westerse, maar corrupte koning Idris.'


Hoezo 'maar'?


Paul van Tongeren, Naarden


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden