Kadhafi-getrouwen naar Niger, dictator nog zoek

NIAMEY/BENGHAZI De verdreven Libische leider Moammar Kadhafi bevindt zich niet in de konvooien met vertrouwelingen en militairen die zijn uitgeweken naar Niger. Dit zei minister van Buitenlandse Zaken Bazoum Mohamed van Niger dinsdag nadat een kolonne met Kadhafi's veiligheidschef Mansour Dao in de hoofdstad Niamey was aangekomen.

Dao reed in een konvooi bestaande uit tien voertuigen de stad binnen. Hij werd vergezeld door twaalf andere hoge functionarissen en zwaarbewapende Libische militairen. In het konvooi, bestaande uit pick-uptrucks, bevonden zich ook Toearegstrijders die de afgelopen maanden voor het Libische leger vochten.


Het was onduidelijk of familieleden van Kadhafi deel uitmaakten van het konvooi. De tocht van de kolonne, die maandag Libië had verlaten, voedde dinsdag speculaties dat Kadhafi wilde vluchten. Niamey ligt vlakbij de grens met Burkina Faso dat Kadhafi asiel heeft aangeboden.


Niger is het tweede buurland van Libië dat leden van het Kadhafi-regime te hulp komt. Eerder liet Algerije de vrouw, de dochter en een zoon van Kadhafi toe. Samen met Burkina Faso onderhielden beide landen goede betrekkingen met Tripoli. Volgens de minister van Buitenlandse Zaken van Burkina Faso, Djibril Bassolet, is Kadhafi er welkom 'als hij dit wenst'. Die verklaring werd later op de dag ingetrokken.


Het konvooi met Dao was een van de kolonnes die de afgelopen dagen Niger binnentrokken. De groep arriveerde maandag eerst in Agadez, zo'n 950 kilometer van Niamey. De eigenaar van een lokale krant, Abddoulaye Harouna, meldde dat het konvooi werd geleid door Toeareg-rebellenleider Rissa ag Boula. Deze voerde jarenlang een opstand aan van de Toeareg-nomaden in Noord-Niger.


De afgelopen maanden zou hij hebben gevochten voor Kadhafi's leger. Volgens Harouna vertrok het konvooi dinsdagochtend naar Niamey. De verdreven Libische leider is altijd populair geweest in de regio omdat hij de Toearegs steunde.


De Nationale Overgangsraad in Benghazi meldde dat een konvooi van tien voertuigen, volgestouwd met goud, euro's en dollars, ook Niger was binnengetrokken. Het zou hier gaan om Kadhafi's soldaten die de centrale bank van zijn bolwerk Sirte hadden leeggehaald. 'Ze hebben het geld meegenomen', aldus een woordvoerder van de raad.


Met hulp van Toearegs zouden de soldaten maandag via Jufra, waar zich een Libische luchtmachtbasis bevindt, zijn uitgeweken naar Niger. Het is niet duidelijk of dit konvooi de groep Kadhafi-loyalisten is die dinsdag in Niamey arriveerde. Eerder werd gemeld dat een stoet van 200 tot 245 voertuigen met militairen de grens met Niger was overgestoken.


NAVO

Vermoedelijk zijn de Libiërs in kleine groepen het land ontvlucht om ontdekking door de NAVO te voorkomen. De NAVO ontkent dat het zo diep in Libië patrouilleert. Toch is het uitgesloten dat de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië het grensgebied in de Sahara niet continu in de gaten houden.


Volgens Kadhafi's woordvoerder Moussa Ibrahim bevinden de kolonel en zijn zonen zich overigens nog steeds in Libië. De verdreven leider zou 'in uitstekende gezondheid' zijn. 'Wij vechten en bieden verzet', aldus Ibrahim. 'We zijn nog altijd sterk en in staat om de NAVO te verslaan.'


Ibrahim zou zich, met andere hoge Kadhafi-functionarissen, mogelijk nog in Bani Walid bevinden. De situatie in en rond de belegerde stad was dinsdag opnieuw gespannen. Bani Walid is omsingeld door opstandelingen. Zij hebben de deadline voor overgave van de stad uitgesteld tot zaterdag. Mogelijk wordt er eerder aangevallen omdat er zich zoveel prominente Kadhafi-aanhangers bevinden. De rebellen zijn bang dat ook zij naar Niger zullen uitwijken.


De Libische olieproduktie zal pas eind volgend jaar het niveau bereiken van voor de oorlog. Dit zei de nieuwe voorzitter van Libiës nationale oliemaatschappij, Nuri Berruien, dinsdag in de Financial Times. Volgens hem zouden de oliefaciliteiten flinke schade hebben opgelopen tijdens de oorlog en door plunderingen. Ook zijn olievelden en terminals bezaaid met mijnen. In het begin zal de olieproduktie slechts enkele tienduizenden vaten per dag bedragen. 'In vijftien maanden kunnen we het niveau van 1,6 miljoen vaten van voor de oorlog bereiken', aldus Berruien.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden