Kaddafi's oproep tot onderhandelen verworpen door NAVO en rebellen

De Libische leider Muammar Kaddafi heeft op de staatstelevisie vergeefs opgeroepen om te onderhandelen over een wapenstilstand. De NAVO en opstandelingen hebben de oproep direct afgewezen. 'De tijd voor compromissen is voorbij', meldden de rebellen. De NAVO zegt dat Kaddafi eerst moet stoppen met burgers aan te vallen.

ANP
Een Libische rebel. Beeld reuters
Een Libische rebel.Beeld reuters

Kaddafi's troepen vechten al sinds medio februari met opstandelingen. Ze beheersen grote delen van het westen van Libië, maar verloren het oosten en de stad Misurata. Vandaag hebben ze nog de oasestad Jalo ten zuiden van Benghazi bestormd en zes bewoners gedood.

Geen officiële functies
Kaddafi zei in zijn tv-toespraak dat de NAVO niet moet rekenen op zijn aftreden. 'Ik heb geen officiële functies om op te geven. Ik zal mijn land niet verlaten en zal vechten tot de dood', zei hij. 'We zijn klaar om te spreken met Frankrijk en de Verenigde Staten, maar zonder voorwaarden. We geven ons niet over, we zijn wel bereid te onderhandelen. Als jullie olie willen, zullen we contracten tekenen met jullie bedrijven. Daarvoor hoeven we geen oorlog te voeren.'

De rebellen en de NAVO geloven echter niet dat Kaddafi echt een staakt-het-vuren wil. De NAVO wijst erop dat het Libische regime al meerdere wapenstilstanden afkondigde en toch doorging met het aanvallen van steden en burgers. 'Een wapenstilstand moet geloofwaardig en controleerbaar zijn', aldus de zegsman.

Tijdens de tv-toespraak van Kaddafi zou de NAVO de directe omgeving van de tv-studio's hebben gebombardeerd. Volgens Libië blijkt daaruit dat Kaddafi een doelwit is van de NAVO-luchtaanvallen, wat het bondgenootschap steeds heeft ontkend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden