Kachel moet roken op oude economie en grondstoffen

Chief Strategist heet zijn nieuwe functie, en het bevalt Jaap van Duijn naar eigen zeggen prima. Hgezicht van Nederlands bekendste beleggershuis Robeco heeft vorig jaar het beheer van het vlaggenschip - het beleggingsfonds Robeco - overgedragen, en houdt zich nu voornamelijk bezig met het uitstippelen van de strategie voor de...

Het voorspellen van economie en beurzen blijft de favoriete bezigheid van Nederlands bekendste belegger. Gisteren presenteerde hij zijn traditionele visie op het komende beursjaar.

Gelardeerd met een baaierd aan grafieken - van de ontwikkeling van de Amerikaanse inkoopmanagersindex in de afgelopen twintig jaar tot de werkloosheid in Nederland sinds 2000 - poogde Van Duijn de richting van de beurs aan te geven. Met als conclusie een geruststellende boodschap: de volgende recessie volgt pas aan het einde van dit decennium. 'Geniet er de komende jaren maar van', beveelt hij aan.

Als Van Duijn naar zijn grafieken kijkt, dan ziet hij duidelijk dat de economie - en dan vooral de Amerikaanse - de weg omhoog is ingeslagen. Europa hobbelt zoals gebruikelijk een halfjaar achter de VS aan, maar ook hier is de conjunctuur inmiddels omgeslagen.

Betekent dit nu dat de aandelen een goed jaar tegemoet gaan? 'Vorig jaar vielen de beurzen mee, maar de economie tegen', zegt Van Duijn. 'Dit jaar kon het wel eens omgekeerd zijn.' Want wat veel Nederlandse beleggers, kijkend naar de bescheiden stijging van de AEX, misschien niet zo is opgevallen: het afgelopen beleggingsjaar was exceptioneel goed. De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq klom met de helft, en de Duitse DAX met bijna 40 procent. Een groot deel van de economische groei zit al in de koersen verwerkt. Voorzichtigheid is dus geboden.

Alhoewel: 'Alle analisten zeggen dat de koersen tot de helft van het jaar gaan stijgen, en dan stil blijven liggen. De contraire belegger in mij zegt in zo'n geval dat het wel eens net andersom kan zijn.'

Voor wat betreft zijn eigen economisch-herstelfonds heeft Van Duijn de bakens inmiddels verzet. Hij heeft zijn aandelen in de technologiesector grotendeels van de hand gedaan, en is vol in de 'oude economie' gegaan: aluminium-, olie-, ijzer- en goudbedrijven prijken nu in de portefeuille van Van Duijn. Grondstoffen doen het immers goed in de opgaande fase van de conjunctuur.

Economic Recovery heeft nog ruim een jaar om te bewijzen dat het een goed idee was: een fonds dat profiteert van een economische opleving. Vooralsnog stemmen de prestaties van Van Duijns beleggingsfonds niet erg optimistisch. Sinds de oprichting twee jaar geleden verloor het fonds bijna eenderde van zijn waarde. De brede MSCI Wereldindex verloor in dezelfde periode 'slechts' 27 procent.

De looptijd van Economic Recovery is dan ook met een jaar verlengd: beleggers krijgen nu in april 2005 hun uitbetaling, in plaats van dit jaar. Van Duijn geeft ook zelf toe dat hij het tijdstip van het economisch herstel te vroeg heeft ingeschat. Het voorspellen van economie en koersen, het blijft een lastige zaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden