Kabul krijgt geld van lokale leiders

De provinciale heersers van Afghanistan hebben beloofd honderden miljoenen dollars belasting te gaan betalen aan de regering in Kabul. Ze deden deze belofte op een bijeenkomst waartoe president Hamid Karzai had opgeroepen omdat zijn regering in grote financiële nood verkeert....

Van onze correspondente Sacha Kester

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Ali Ahmad Jalili zijn alle gouverneurs en ministers het erover eens geworden dat belastinginkomsten moeten worden overgedragen aan de regering in Kabul. Bovendien is besloten dat de bestaande plannen om het gezag van de centrale regering uit te breiden tot over de provincies met onmiddellijke ingang van kracht worden.

Geschat wordt dat de lokale regeringen ongeveer vijfhonderd miljoen dollar per jaar aan belasting innen, waarvan het grootste deel aan de grens wordt geïncasseerd. Er is echter niet meer dan tachtig miljoen dollar naar Kabul overgemaakt.

In een speech die op de televisie werd uitgezonden, zei Karzai zondag dat de bevolking met de dag minder vertrouwen stelt in zijn regering. Salarissen worden niet uitbetaald en beloofde verbeteringen komen niet van de grond - en dat alles, aldus de president, heeft te maken met het gebrek aan financiële middelen.

Karzai beschuldigde enkele provincies ervan hun belastinginkomsten voor zichzelf te houden om privé-legers te financieren. Hij voegde eraan toe dat de vrede op deze manier geen schijn van kans heeft.

Vanaf het moment dat Karzai aan de macht is, probeert hij de regionale heersers, de warlords van Afghanistan, onder de duim te krijgen en de macht van de centrale regering uit te breiden over het hele land. Hij heeft echter niet veel succes geboekt. De regering is verlamd door geldgebrek en het nationale leger is nog te klein om respect af te dwingen bij de warlords, die zelf over goed bewapende en getrainde troepen beschikken.

Hoewel de Verenigde Staten Karzai steunen, hebben ze het de president niet gemakkelijker gemaakt: de Amerikanen stoppen de lokale heersers veel geld toe omdat Washington hun hulp nodig heeft om strijders van de Taliban en Al Qa'ida op te sporen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden