Kabinetsvoorstel voor beperkt privatiseren WAO verdeelt coalitie

De coalitie is verdeeld over de voorstellen van het kabinet aangaande een beperkte privatisering van de WAO. VVD en D66 zijn kritisch over het kabinetsplan om bedrijven te ontmoedigen particuliere WAO-verzekeringen af te sluiten voor hun werknemers....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

'Ik had een forser verhaal verwacht', zegt het liberale kamerlid Van Hoof. Premier Kok maakte vrijdag na afloop van de ministerraad bekend dat het kabinet waar mogelijk wil voorkomen dat bedrijven uit het bestaande systeem stappen (opting out) om hun werknemers vervolgens te verzekeren bij particuliere verzekeraars. Van Hoof: 'Ik vind dat slap.'

Conform het regeerakkoord wordt de mogelijkheid van opting out vanaf 1 januari 1996 geboden. De voorwaarden worden echter zo onaantrekkelijk gemaakt dat naar verwachting weinig bedrijven gebruik zullen maken van deze optie.

VVD-staatssecretaris Linschoten van Sociale Zaken presenteert vanmiddag de adviesaanvraag aan de Sociaal Economische Raad, waarin het kabinetsvoornemen is gegoten. Van Hoof stelt dat de VVD-fractie de adviesaanvraag zal afzetten tegen het regeerakkoord. 'Dan zal blijken of het plan moet worden aangescherpt. Iedereen weet dat wij een alternatief hebben.'

Het VVD-kamerlid doelt met dit laatste op de door zijn partij voorgestane introductie van een mini-stelsel. In zo'n 'principieel andere opzet' van de WAO-verzekering is voor de publieke sector slechts een marginale rol weggelegd.

'De mogelijkheid van opting out moet niet bij voorbaat de nek omgedraaid worden', vindt D66-kamerlid Schimmel in reactie op de adviesaanvraag van het kabinet. 'Ik snap niet waarom je de eisen zo hoog zou moeten opschroeven dat het feitelijk niet meer mogelijk is om je privaatrechterlijk te verzekeren.' Ze beklemtoont dat ze de tekst van de adviesaanvraag aan de SER nog niet gezien heeft en derhalve geen definitief oordeel kan uitspreken.

Premier Kok en zijn partijgenoot Melkert van Sociale Zaken vrezen dat bij een ongeclausuleerde privatisering van de WAO de bedrijfsverenigingen uiteindelijk met de grootste risicogroepen blijven zitten. Dit zou de reguliere WAO-premie doen stijgen. En dat zou er weer toe leiden dat nog meer bedrijven de overstap maken naar de particuliere verzekeraars.

Deze langzame uitholling van 'het publieke bestel' kan volgens het kabinet worden voorkomen door onaantrekkelijke randvoorwaarden te verbinden aan het afsluiten van een particuliere verzekering.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden