Kabinetstournee onder de loep

Het kabinet moet opheldering geven over de aanbesteding van alle evenementen tijdens de honderddagentournee van Balkenende IV. De VVD stelt die eis nu is gebleken dat na minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) ook minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) Europese aanbestedingsregels heeft overtreden....

Van onze verslaggevers Douwe Douwes, en Marcel van Lieshout

Woensdag werd bekend dat Rouvoet de organisatie van de Kindertop (6 juni in Hilversum) heeft gegund aan het Sassenheimse bureau Kuiters, terwijl een openbare aanbesteding vereist was.

De Kamerfractie van het CDA, die eerder het vuur opende op minister Koenders (hij gunde de manifestatie ‘Het akkoord van Schokland’ aan evenementenbureau BKB), eist van Rouvoet een ‘feitenrelaas’. Rouvoet wordt minder hard aangepakt dan Koenders, die van coalitiegenoot CDA een spervuur aan schriftelijke vragen te verwerken kreeg.

Het bureau BKB waarmee Koenders (PvdA) zaken deed, wordt geleid door bevriende partijgenoten. Van bureau Kuiters is onbekend of er een band bestaat met minister Rouvoet (ChristenUnie).

Bureau Kuiters wilde woensdag geen toelichting geven. Een woordvoerster van het bedrijf verwees voor iedere informatie naar het ministerie van Rouvoet.

Volgens ondernemersvereniging MKB-Nederland zijn de missers van Koenders en Rouvoet slechts het topje van de ijsberg. De vereniging schat dat overheden in 70 procent van de gevallen Europese aanbestedingsregels overtreden.

Minister Koenders moet de Kamervragen nog beantwoorden maar heeft al laten weten dat hij in de fout is gegaan door gebrek aan voorbereidingstijd. Idea, de branchevereniging van evenementenbureaus, noemde die verklaring woensdag ‘volstrekte onzin’. Waar Koenders erkent het contract met BKB van tevoren te hebben gezien, zegt Rouvoet het contract met Kuiters nooit onder ogen te hebben gehad.

Oppositiepartij VVD vraagt premier Balkenende specifiek naar de ‘Town Hall Meeting’ (21 mei in Utrecht) waarbij het kabinet in gesprek ging met burgers. Volgens een woordvoerder van Balkenende kostte dat evenement 270 duizend euro en is conform de regels bij drie bureaus geïnformeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden