Kabinetsoap krijgt vervolg: VVD wil toch geen extra geld reserveren voor basisonderwijs

De gesprekken tussen VVD en PvdA over extra geld voor onderwijzers in het basisonderwijs zijn voorlopig vastgelopen. Beide partijen zoeken nog naar een oplossing, maar de tijd begint te dringen. Voor de ministerraad van woensdag moet er een uitweg zijn gevonden.

Mark Rutte maandagmorgen bij het verlaten van de ministerraad.Beeld anp

De PvdA kreeg maandagmorgen tijdens het coalitieoverleg te horen dat de VVD voorlopig niet in staat is om in de laatste Miljoenennota geld te reserveren voor lerarensalarissen. Dat bevestigen ingewijden. Voor vicepremier Lodewijk Asscher was dat juist een harde voorwaarde. Hij dreigde eerder uit het demissionaire kabinet te stappen als er geen extra geld komt.

'Contourendeal'

De PvdA was dan ook onaangenaam verrast door de mededeling van premier Mark Rutte en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra tijdens het wekelijkse overleg, dit keer op het ministerie van Financiën. PvdA-leider Asscher en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem leefden juist in de veronderstelling dat er vorige week een 'contourendeal' was gesloten. De VVD zou toen welwillend hebben gereageerd op een voorstel om 270 miljoen extra voor onderwijs uit te trekken. In ruil was de PvdA bereid om extra budget voor Defensie in te boeken.

Bij de VVD wordt ontkend dat er al een akkoord was. De liberalen zouden alleen naar de wensen van de PvdA hebben geluisterd.

Prinsjesdag

Achter de moeizame onderhandelingen gaat een ingewikkeld schaakspel op twee borden schuil. Zowel het oude als het beoogde nieuwe kabinet moet instemmen met het extra onderwijsgeld. De PvdA meent dat de VVD is teruggefloten door de andere partijen aan de formatietafel: CDA, D66 en ChristenUnie. Zij zouden niet bereid zijn om zich nu al te committeren aan extra onderwijsbudget, omdat nog onvoldoende duidelijk is welk begrotingsbeleid de nieuwe coalitie gaat voeren.

Informateur Gerrit Zalm maakte dat maandag ook duidelijk in een brief aan de Tweede Kamer. Hij schreef daarin dat er voor Prinsjesdag waarschijnlijk nog geen nieuw kabinet zal zijn, omdat er nog geen overeenstemming is bereikt over 'de financiële opstelling'. Het Centraal Planbureau kan daardoor ook nog geen doorrekening geven van de financiële effecten van het nieuwe beleid.

Beeld anp

De overige formerende partijen ontkennen desalniettemin dat zij een deal tussen VVD en PvdA hebben getorpedeerd. Volgens ingewijden hebben de liberalen nooit een formeel voorstel op tafel gelegd.

VVD en PvdA zeggen nog steeds op zoek te zijn naar een uitweg. Woensdag moeten beide partijen de begroting formeel vaststellen tijdens de ministerraad. De stukken gaan daarna naar de Raad van State. Een mogelijke uitweg is dat beide partijen afspreken dat ze kort voor Prinsjesdag - als er meer duidelijkheid is over het begrotingsbeleid van het nieuwe kabinet - alsnog kijken of aanpassingen mogelijk zijn. Dan hoeft de beslissing nu nog niet genomen te worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden