Kabinetschef van president Brazilië weg na schandaal

José Dirceu, de kabinetschef van de Braziliaanse president Lula, is afgetreden vanwege een corruptieschandaal waarin de Arbeiderspartij (PT), de partij van Lula en de grootste regeringspartij, verwikkeld is....

Van onze correspondent Cees Zoon

José Dirceu, na de president de machtigste man van Brazilië, verklaarde dat hij terugkeert naar het parlement ‘om te strijden tegen degenen die het democratische proces willen verstoren en de regering destabiliseren’.

Het schandaal en het opstappen van zijn rechterhand is de ernstigste crisis waarmee de linkse Lula zich geconfronteerd ziet sinds hij aan de macht is. De functie van kabinetschef is te vergelijken met die van premier in andere landen.

Hij leidt de vergaderingen van de regering en controleert onder meer de begroting en de geheime diensten. Lula zelf is overigens volledig buiten schot gebleven in de affaire.

Eerder deze week beschuldigde Roberto Jefferson, voorzitter van de kleine Braziliaanse Arbeiderspartij (PTB), coalitiegenoot PT ervan verschillende parlementariërs van andere partijen 30 duizend reales (tienduizend euro) in de maand te hebben betaald in ruil voor loyaliteit aan de regering bij de stemmingen in het parlement. Dirceu zou van de betalingen op de hoogte zijn geweest, maar niets hebben ondernomen noch de president op de hoogte hebben gesteld.

De geheime dienst maakt bovendien een clandestiene video waarop te zien is hoe de directeur van het staatspostbedrijf geld aanneemt van zakenmensen. Beschuldigingen gepubliceerd door een weekblad dat Jefferson in deze affaire verwikkeld was, zouden een wraakactie zijn voor de weigering van zijn fractiegenoten zich eveneens te laten betalen door de PT. ‘Dirceu, treedt zo snel mogelijk af om niet een onschuldige te veranderen in verdachte’, zei Jefferson in het parlement, verwijzend naar president Lula, die niet op de hoogte zou zijn geweest van de malafide praktijken.

Dirceu was twee jaar geleden al betrokken bij een ander corruptieschandaal, toen bleek dat mafia’s overheidsfunctionarissen hadden betaald om hun illegale gokactiviteiten toe te staan.

Als oppositiepartij had de PT, met Lula voorop, altijd de strijd tegen de corruptie in Brazilië hoog in het vaandel. Het aftreden van Dirceu betekent niet dat hij ook schuld bekent: ‘Ik schaam mij nergens voor, ik heb schone handen.’

Opnieuw blijkt dat de grootste problemen voor Lula die met zijn eigen partij zijn. Vorig jaar stapte een aantal parlementsleden uit de PT vanwege de ‘verrechtsing’ van de partij, en begin dit jaar raakte de PT het voorzitterschap van het parlement kwijt.

De populariteit van de voormalige vakbondsleider Lula is de laatste maanden flink teruggelopen, al lijkt zijn herverkiezing in 2006 voor het moment nog niet in gevaar te zijn gekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden