Kabinetsbeleid tast natuur aan: soorten verdwijnen

De kwaliteit van de natuur neemt fors af door het huidige kabinetsbeleid. Meer planten- en diersoorten zullen uitsterven. Ook de biodiversiteit zal verminderen. Dat staat in een notitie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), die in het bezit is van de Volkskrant.

Schotse Hooglanders op het eiland Tiengemeten.

Het planbureau waarschuwt voor onherstelbare schade als het voorgenomen natuurbeleid wordt doorgezet. Het Rijk heeft in september met de provincies een akkoord bereikt dat loopt tot 2021. Volgens staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) voldoet zijn beleid aan de Europese verplichtingen.

Aan die eisen wordt echter niet voldaan, waarschuwt het planbureau. 'Met dit akkoord wordt ook na 2021 het treffen van passende maatregelen moeilijker', schrijft het PBL in de notitie, die binnenkort door de staatssecretaris naar de Kamer wordt gestuurd. Bleker zei in september, bij de presentatie van het akkoord, dat eventuele financiële sancties voor het niet halen van Europese richtlijnen op de provincies worden verhaald.

Tweederde bezuinigen
Dat is nu ook net de crux van het beleid: het Rijk draagt het natuurbeleid over aan de provincies en stort daarvoor 100 miljoen euro per jaar in het provinciefonds. Daarmee wordt een bezuiniging van tweederde geboekt. De provincies zelf leggen ook nog een bedrag in, volgens geruchten van 60 miljoen per jaar.

Het netwerk van natuurgebieden, de ecologische hoofdstructuur (EHS) wordt veel kleiner: 600 duizend hectare in plaats van de eerder beoogde 728 duizend. Dat gaat volgens het PBL ten koste van de biodiversiteit. Nederland voldoet al niet aan de zogeheten habitatrichtlijn. Die verplicht om verslechtering van beschermd natuurgebied tegen te gaan.

Soorten verdwijnen sneller
Maatregelen uit het verleden hebben niet verhinderd dat planten- en diersoorten verdwenen, meldt het PBL; het uitsterven werd wel verminderd. Door het nieuwe beleid zullen volgens de onderzoekers meer soorten sneller verdwijnen. Het PBL benadrukt in de notitie dat Nederland aan 'harde' internationale verplichtingen moet voldoen. 'Nu al is Nederland verplicht maatregelen te nemen om verslechtering tegen te gaan.

De provinciale staten moeten nog stemmen over het akkoord van de provinciebesturen. Daarna moet de Kamer nog akkoord gaan met de overheveling van natuurbeleid van het Rijk naar de provincies. De verwachting is dat een meerderheid zich achter het akkoord zal scharen.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden